Organisationer och kommuner beviljas 36 miljoner euro för utvecklingssamarbete

Pressmeddelande 243/2016
22.12.2016

Utrikesministeriet har beviljat sammanlagt 36 miljoner euro till frivilligorganisationer och kommuner för utvecklingssamarbete och för kommunikation och global fostran. I år beviljades 43 organisationer och en kommun projektstöd, 19 organisationer beviljades stöd för kommunikation och global fostran och åtta organisationer beviljades programstöd.

Besluten gällande projektstöd, stöd för kommunikation och global fostran samt programstöd, som ansökts 2016, är färdiga. Genom beslut av utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen beviljas små och medelstora organisationers och kommuners projekt ca 15,6 miljoner euro. Projekt som gäller utvecklingskommunikation och global fostran i Finland beviljas drygt 1,4 miljoner euro och stora organisationer beviljas 19 miljoner euro i programstöd.

Projektstöd för fyra år

I denna ansökningsomgång för projektstöd ingick två nyheter: för första gången söktes stödet för en fyraårsperiod (2017–2020), och även kommuner kunde ansöka om stöd för utvecklingssamarbete. Både det totala beloppet som söktes och antalet ansökningar var större än vid föregående ansökningsomgång år 2014.

I år har 43 organisationer och en kommun beviljats sammanlagt 15,6 miljoner euro. De flesta ansökningarna som fått positiva beslut gäller projekt som ska genomföras i Somalia, Tanzania, Libanon och Nepal. Det ingår också projekt som gäller flyktingar i Libanon. Kring 63 procent av stödet riktas till de minst utvecklade länderna i världen. Av de prioriterade områdena i regeringens utvecklingspolitiska redogörelse riktas mest stöd till att främja kvinnors och flickors ställning och rättigheter och till att stärka demokrati och samhällens funktionsförmåga. Följande ansökningsomgång hålls 2018.

Stöd till tvååriga projekt för kommunikation och global fostran

I årets ansökningsomgång beviljades 19 frivilligorganisationer sammanlagt 1,4 miljoner euro i stöd för kommunikation och global fostran för åren 2017 och 2018. Under ansökningsomgången beviljades särskilt sådana projekt stöd som informerar finländare om de bakomliggande orsakerna till flyktingkrisen och om FN:s mål för hållbar utveckling. Majoriteten av de projekt som beviljades finansiering är pedagogiska projekt och de flesta genomförs som ett samarbete mellan flera aktörer. Av projekten är 15 tvååriga och fyra ettåriga. Följande ansökningsomgång hålls 2018.

Programstöd för ett år

Åtta organisationer (Finska missionssällskapet, Fida, Crisis Management Initiative, WWF, Rättvis handel, Finlands flyktinghjälp, Dagsverke och Rädda Barnen) fick ett beslut om statsbidrag för 2017. Stödet uppgår till sammanlagt 19 miljoner euro. Genom dessa ettåriga beslut förenhetligas organisationernas programperioder med andra organisationers som får programstöd, så att de i framtiden alla kan ansöka om programstöd samtidigt. Ansökningsomgången för följande programperiod, 2018–2021, ordnas under 2017. Programstödet är den stödform för civilsamhällets utvecklingssamarbete där de största anslagen delas ut. För närvarande får 22 organisationer denna stödform.

Ytterligare information:

Jyrki Nissilä, Enhetschef, Enheten för det civila samhället, tfn +358 295 351 205

Antti Putkonen, Ansvarig tjänsteman, Enheten för det civila samhället, tfn +358 295 350 126

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.