Utredning om internationalisering och handelshinder 2016: Företagen tror på internationalisering

Pressmeddelande 212/2016
8.11.2016

Tre fjärdedelar av de finländska företagen tror att den internationella affärsverksamhetens betydelse kommer att växa under åren 2016–2018. Den internationella affärsverksamheten blir också mer mångsidig. Vid sidan om de etablerade exportörerna inom industrin har det uppstått många företag inom servicebranschen som riktar blickarna mot utlandet. I och med digitaliseringen, turbulensen i världsekonomin och att nya marknader öppnas har tröskeln för finländska företag att internationaliseras blivit lägre.

Det här framgår i en ny utredning utförd av Team Finland som kartlägger finländska företags internationalisering och handelshinder. Utredningen baserar sig på en enkät som besvarades av kring 600 företag.

Sverige, Ryssland och Tyskland intressantast

Enligt utredningen strävar särskilt små och medelstora företag efter att aktivt utvidga sin affärsverksamhet till utlandet. De bästa tillväxtmöjligheterna anser företagen att finns i Europa – i främsta hand i Sverige, Ryssland och Tyskland, som enligt enkäten är de mest lockande marknaderna.

Företagen upplever att deras styrka på internationella marknader främst ligger i produktions- och processexpertis. De områden där företagen anser att de borde utvecklas är kunnandet om immateriella rättigheter, utnyttjande av internationella finansieringskällor samt bättre kännedom om målmarknadernas lagstiftning och krav. Deltagandet i offentliga upphandlingar borde också förbättras.

Mest handelshinder i Ryssland och Kina

Företagen stöter ofta på handelshinder. Två tredjedelar av de som svarade på enkäten angav att de stött på något handelshinder, och sammalagt rapporterades kring 900 handelshinder. Företag som är i en tillväxtfas och stora företag stöter oftast på handelshinder. Flest hinder har företagen stött på i Ryssland och i Kina. Flest handelshinder stöter företagen naturligtvis på i de länder dit det exporteras mest, och de aktivaste exportföretagen stöter på flest hinder.

De vanligaste handelshindren är olika tekniska hinder, till exempel svårigheter som har att göra med standard, testning och certifikat, samt problem i tullbehandlingen. Företagen rapporterar också om allt fler krav på att olika varor och tjänster ska vara inhemska.

Handelshinder är ett betydande problem särskilt för små och medelstora företag och särskilt under den inledande fasen av internationaliseringen. Hindren orsakar proportionellt sett större utgifter för små aktörer än för stora.

Team Finland hjälper med att avveckla hinder

Utrikesministeriet och arbets- och näringsministeriet hjälper företag med att avveckla handelshinder.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen, som öppnade tillställningen när utredningen offentliggjordes den 8 november, framhöll frihandelsförhandlingarnas betydelse för att avveckla handelshinder. Minister Mykkänen påminde om att till exempel CETA-avtalet med Kanada öppnar omfattande marknader för offentliga upphandlingar också för finländska företag.

Ministern framhöll också att lösningen på problemet med Rysslands papper- och kartongtullar uppnåddes genom Världshandelsorganisationen WTO:s tvistlösningsförfarande. Det är också en signal om ett litet lands aktivitet kan leda till positiva handelspolitiska resultat.

Läs Team Finlands utredning om internationalisering och handelshinder 2016 (på finska)