På alla kontinenter äter man tillsammans för att fira Finlands 100-årsjubileum

På alla kontinenter äter man tillsammans för att fira Finlands 100-årsjubileum

Pressmeddelande 140/2017
22.8.2017

Sista veckoslutet i augusti, dvs. den 25–27 augusti, samlas tusentals finländare och Finlandsvänner till gemensamma middagar för att fira det självständiga Finlands hundraårsjubileum. Finnish Your Dinner-middagar ordnas runt hela världen såväl på offentliga platser som i privata hem.

Finlands hundraårsjubileums tema Tillsammans har inspirerat finländare och Finlandsvänner att skapa alla tiders jubileumsår fyllt av olika evenemang. Ett enkelt sätt att delta i jubileumsåret är att äta tillsammans och även bjuda hem ett par gäster.

I Förenta staterna ordnar många privatpersoner Finnish Your Dinner-middagar i bl.a. Kalifornien, Florida och Alaska. Det ordnas middagar även i bl.a. Singapore, Bangkok, Tokyo, Malawi, Rabat i Marocko, Antibes i Frankrike, Köln, Rotterdam, Goias i Brasilien, Mexiko och Guatemala.

”Det är glädjande många finländare och Finlandsvänner runt om i världen som har inspirerats att bjuda in bekanta och även obekanta till ett gemensamt bord. Middagarna blir glada tillställningar med god gemenskap, och förhoppningsvis kommer även nya Finlandsvänner att finnas bland gästerna”, säger chefen för utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati Petra Theman.

En överraskningsmiddag mitt i stan

Riku Mattila och Arto Voipio som studerar i Amsterdam ordnar en överraskningsmiddag för sina vänner på en central plats i staden.

”Varje höst ordnar jag och min vän en födelsedagsfest i lite större format. I år firar vi i Amsterdam, dit så många som 70 kompisar flyger över veckoslutet. Eftersom Finland firar jubileumsår i år och Finnish Your Dinner råkar infalla samma veckoslut blev vi inspirerade att slå samman dessa två fester – det är som att ordna en gemensam födelsedagsfest tillsammans med Finland!”, säger Mattila ivrigt.

Veckoslutets program blir en överraskning för gästerna. ”Ankomsten till middagsplatsen sker på ett lite speciellt sätt, och vi kommer att bjuda på ett mångsidigt urval av säsongens delikatesser. Att sommarsäsongen når sin kulmen och Finland firar sitt jubileumsår lyfter helt säkert stämningen extra mycket”, myser Voipio.

Även finska beskickningar i fem städer på olika håll i världen ordnar Finnish Your Dinner-middagar, i enlighet med det finländska konceptet Middag under bar himmel. Beskickningarnas middagar ordnas i S:t Petersburg, Tallinn, Washington, Buenos Aires och Kuala Lumpur. Det tog bara några minuter innan alla platser vid beskickningarnas middagar var reserverade.

”Detta är ett gott exempel på hur jubileumsåret för samman finländare och Finlandsvänner även utomlands”, gläder sig Theman.

På gator, i parker, i restauranger

Vem som helst kan var som helst ordna sin egen Finnish Your Dinner-middag och på så sätt ge alla en möjlighet att fira det hundraåriga Finland. Det är enkelt att informera om sin Finnish Your Dinner-middag genom att markera den på en digital karta.

Evenemanget ordnas också runt om i Finland under namnet Middag under bar himmel (Illallinen taivaan alla). ”Meningen är att ingen finländare ska behöva äta ensam den dagen”, säger Tanja Jänicke från föreningen Yhteismaa ry som står bakom konceptet.

Finnish Your Dinner och Middag under bar himmel är en del av det program som ordnas under Finlands jubileumsår.

Mer information om Finnish Your Dinner-evenemangen och bilder:

Mer information:

Finnish Your Dinner-evenemang utomlands: Petra Theman, chef för utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati, petra.theman@formin.fi, tfn +358 295 351 558

Middag under bar himmel i Finland: Tanja Jänicke, Yhteismaa ry, tanja@yhteismaa.fi, tfn +358 50 382 0333.

Yhteismaa är en allmännyttig förening som inledde sin verksamhet 2012. Yhteismaa planerar och genomför projekt och evenemang samt utför tjänster som är betydelsefulla för samhället. Vi skapar verktyg med vilka vi alla kan bli bättre på att förverkliga oss själva och utveckla världen runt omkring oss. yhteismaa.fi

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.

Tässä palvelussa myös

Muualla verkossa