Istanbulkonventionen om förebyggande av våld mot kvinnor och i hemmet går framåt

Meddelande 198/2014

19.9.2014

Idag överräcktes regeringens proposition gällande Istanbulkonventionen, som förebygger våld mot kvinnor och i hemmet.  Istanbulkonventionen är den första europeiska människorättskonventionen som gäller kvinnor. Dess mål är att förebygga och utrota våld mot kvinnor, att skydda våldsoffer samt att ställa våldsverkare inför rätta. Dessutom strävar man efter att utrota alla former av diskriminering av kvinnor och att verklig jämlikhet ska råda mellan män och kvinnor.

Statsrådet överräckte idag till riksdagen regeringens proposition om att ratificera Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet (Istanbulkonventionen), samt om att de bestämmelser som faller under lagstiftningen för konventionens ämnesområde ska tas in i lag, samt om att Strafflagens 1 kapitels 11 § ska ändras, likaså om att 54 § i Utlänningslagen ska ändras.

Finland var bland de tretton första staterna att underteckna konventionen då den lades fram för undertecknande i samband med Europarådets ministerkommittés sammanträde i Istanbul 11.5.2011.

Ratificeringen av Istanbulkonventionen har beretts i en tväradministrativ arbetsgrupp ledd av utrikesministeriet under tiden 31.10.2011–28.3.2013. Arbetsgruppens betänkande sändes därefter på en extensiv remissbehandling till myndigheter och representanter för det civila samhället. I Istanbulkonventionen granskas våld mot kvinnor och familjevåld ur människorättssynvinkel. För att konventionens mål ska förverkligas krävs täckande, övergripande och koordinerade tväradministrativa åtgärdsprogram. Konventionen stödjer och bistår även rättskipningsmyndigheter och organisationer för att skapa effektivt samarbete och enhetliga förfaranden när man bekämpar våld mot kvinnor, familjevåld och våld i närrelationer.

Med stöd av Istanbulkonventionen inrättas ett internationellt uppföljningssystem för verkställandet av konventionens bestämmelser. Inom ramarna för uppföljningssystemet kommer bland annat besök i partländerna att avläggas och man strävar också efter att inkludera riksdagar och parlament.

Dessutom förpliktar Istanbulkonventionen avtalsparterna till internationell koordinering av bekämpningen och förebyggandet av våld mot kvinnor och i hemmet. I propositionen föreslås att ett särskilt koordinationsorgan inrättas för samordningsuppgiften.

Mera information fås av enhetschef Arto Kosonen, enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden, tel. 0295 351171.