Humanitaarisen avun päivänä muistetaan avustustyöntekijöitä – Suomelta uutta tukea kriisialueille

Humanitaarisen avun päivänä muistetaan avustustyöntekijöitä – Suomelta uutta tukea kriisialueille

Maailman humanitaarisen avun päivänä 19.8. kiinnitetään huomiota maailmanlaajuisiin humanitaarisiin tarpeisiin ja samalla osoitetaan arvostusta niille ihmisille, jotka konfliktien ja luonnonkatastrofien keskellä tukevat apua tarvitsevia. Vuosipäivän teema onkin tänä vuonna ”real life heroes”, suomeksi arjen sankarit. Suurin osa humanitaarista työtä tekevistä on paikallisia ihmisiä, jotka vaikeissa ja usein vaarallisissa olosuhteissa tekevät avustustyötä toisten hädän lievittämiseksi.

Suomi ja suomalaiset ovat jo pitkään tukeneet humanitaarista avustustyötä. Tämä vahvistaa kansainvälistä kuvaa Suomesta auttavana, luotettavana ja vastuuta kantavana maana.

”Olemme kuluneen vuoden aikana tukeneet useita hankkeita koronakriisin aiheuttamien ongelmien torjumiseksi. Elokuun alussa reagoimme nopeasti tukipäätöksellä Libanonissa tapahtuneeseen tuhoisaan räjähdykseen. Valitettavasti humanitaarista apua tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan”, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Ministeri Skinnarin päätöksellä Suomi tukee Maailman ruokaohjelman (WFP) koronakriisiin kohdistuvaa logistiikkaoperaatiota kolmella miljoonalla eurolla. WFP:llä on johtava rooli humanitaaristen järjestöjen kuljetusten koordinaatiossa, ja koronapandemia on vaikeuttanut avustustarvikkeiden toimituksia. 

Myös opetussektori kärsii koronapandemiasta ja erityisen vaikea tilanne on konfliktialueilla. Suomi myöntää kolme miljoonaa euroa Education Cannot Wait -rahastolle. Rahasto tuki viime vuonna 2,6 miljoonan lapsen koulunkäyntiä, joista puolet oli pakolaisia tai kotimaansa sisällä siirtymään joutuneita. 

Tilanne Lähi-idässä jatkuu edelleen hyvin vaikeana ja jännittyneenä. Tämän vuoksi Suomi on myöntänyt YK:n palestiinalaispakolaisjärjestölle UNRWA:lle lisärahoitusta kaksi miljoonaa euroa ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean operaatioon Libanonissa miljoona euroa Beirutin tuhoisaan räjähdykseen vastaamiseksi.

Ulkoministeriön humanitaarisen avun budjetti on vuonna 2020 noin 90 miljoonaa euroa.

Lisätietoja: Claus Jerker Lindroos, humanitaarisen avun ja politiikan yksikönpäällikkö, puh. 040 132 1416

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.