Regeringen behandlade utgångspunkterna för Finlands EU-ordförandeskap

Statsrådets kommunikationsenhet

Pressmeddelande 265/2005
2.9.2005




Regeringens EU-ministerutskott behandlade fredagen den 2 september utgångspunkterna för Finlands EU-ordförandeskap. Finland är EU-ordförandeland den senare hälften av år 2006.

Finlands arbete under ordförandeskapet kommer att styras av EU:s rådets treåriga program för åren 2004 - 2006. Finland bereder utgående från detta program, tillsammans med det förra ordförandelandet Österrike, ett detaljerat program för år 2006. EU-ministerutskottet uppdaterar hösten 2005 en uppskattning av vilka frågor som behandlas i EU under Finlands period. I samband med denna uppdatering bedöms också vilka tyngdpunkter Finland anser vara de viktigaste. Det slutliga avgörandet om tyngdpunkterna kan fattas först strax innan ordförandeperioden börjar.

Finlands utgångspunkt är, att unionen skall koncentrera sig på sådana frågor, där det är klart fördelaktigare att unionen agerar än att medlemsstaterna agerar var för sig. Med detta strävar man också efter att reagera på medborgarnas missnöje med unionen.

En avgörande faktor när det gäller agendan under Finlands period är hur de politiskt viktiga projekt som redan pågår avancerat under de föregående ordförandeperioderna. Centrala utmaningar är det konstitutionella fördragets framtid, finansieringsramarna för åren 2007 - 2013, WTO-förhandlingarna och utvidgningen.

För att Europa skall klara sig i den globala konkurrensen anser Finland det vara viktigt att koncentrera sig på tillväxt och sysselsättning i enlighet med Lissabonstrategin. Finland vill under sin period koncentrera sig särskilt på innovationspolitik, på utvecklande av tjänster på den inre marknaden och på en bättre reglering. Samtidigt betonar Finland social rättvisa och hållbar utveckling.

En av Finlands utgångspunkter är också effektiveringen av unionens externa verksamhet. Under Finlands period fortsätter man arbetet på bl.a. områdena för militär och civil krishantering. Även reformen av FN och relationerna särskilt till Ryssland och Förenta Staterna samt den nordliga dimensionen är på agendan.

Finland fortsätter utvecklandet av ett område för frihet, säkerhet och rättvisa, som Finland påbörjade redan under sin föregående ordförandeperiod. Målet är att bl.a. främja de yttre relationerna på detta område, utvidga området för fri rörlighet för medborgarna samt med gemensamma krafter bekämpa internationell brottslighet och terrorism.

Ytterligare information: rådgivaren i EU-frågor Helena Tuuri, statsrådets kansli, tfn 09 1602 2055 eller 040 553 3494 och statssekreteraren för EU-ärenden Antti Peltomäki, statsrådets EU-sekretariat, tfn 09 1602 2180















EU