Valet av Hägglund fastställs i EU:s Råd för allmänna ärenden i Luxemburg


Det är meningen att valet av ordförande för EUs militära kommitte skall fastställas vid den session som EUs råd för allmänna ärenden håller måndagen den 9 april 2001. EUs interimistiska organ för militära angelägenheter iMB, som på försvarschefsnivå sammanträdde den 26 mars, rekommenderar enhälligt general Gustav Hägglund till ordförande för EUs militära kommitte.

I enlighet med det beslut man fattade i Europeiska Rådet i Nizza skall ordförande väljas av kommendörerna för medlemsländernas försvarsstyrkor. Rådet utnämner ordföranden på basen av kommendörernas rekommendation. Italien tänker inte ifrågasätta valet av Hägglund. Däremot tänker man på mötet komma med ett utlåtande om förfaringssättet vid valet av den militära kommittens ordförande.

Rådet för allmänna ärenden skall också föra en omfattande diskussion om situationen på Västbalkan efter arresteringen av f.d. presidenten Slobodan Milosevic. Finland avser att arresteringen av Milosevic är ett viktigt steg före en demokratisk utveckling. Rådet diskuterar sannolikt också samarbetet mellan Federala Republiken Jugoslavien och krigsförbrytelsedomstolen i Haag. Finland önskar att arresteringen av Milosevic uppmuntrar administrationen i Jugoslavien att intensifiera sitt samarbete med tribunalen i Haag.

Ministrarnas samtal domineras också av problemen i Sydserbien och Makedonien: man måste finna en politisk lösning på våldet. Finland fördömer de extremistiska elementernas användning av våld som medel för att uppnå sina politiska mål. Enligt Finland ligger ansvaret för en politisk lösning på lokal nivå, men EU kan underlätta detta genom att befrämja politisk dialog och bevilja ekonomiskt stöd. Som ett meddelande presenteras en av kommissionen utförd vetenskaplig utredning om hälsoriskerna vid användningen av utarmat uran. Enligt utredningen finns det inte vetenskapliga bevis för att användningen av uranet skulle ha medfört hälsoproblem.

Situationen i Mellan-Östern ventileras på basen av en redogörelse av EUs särskilda representant för Mellan-Östern Miguel Moratinos. Dessutom diskuterar man EUs framtid, uppföljningen av besluten i Europeiska rådet i Stockholm samt reformeringen av samarbetet mellan EU och USA mm. med sikte på toppmötet EU-USA i Göteborg i juni. Rådet avser också att anta en miljörapport om yttre förhållanden som en del av den sk. Cardiff-uppföljningsprocessen. Målsättningen är också att fastslå nya riktlinjer för befrämjandet av ett flerårigt program för det internationella samarbetet inom energiområdet som en del av ramprogrammet för energibranschen.

Ordförandelandet och kommissionen avger även rapporter om nuläget för utvidningsförhandlingarna. För Finland är utvidgningen en politisk prioritet, och Finland har gett ordförandelandet sitt fulla stöd för befrämjandet av utvidningsprocessen.










EU
kriisinhallinta