Europa- och utrikeshandelsminister Toivakka: Ryssland har stort ansvar för att eldupphöret i Ukraina inte bryts

Europa- och utrikeshandelsminister Toivakka: Ryssland har stort ansvar för att eldupphöret i Ukraina inte bryts

Pressmeddelande 50/2015

14.2.2015

 

Europa- och utrikeshandelsminister Lenita Toivakka hoppas att det eldupphör i Ukraina som man kom överens om vid förhandlingarna i Minsk verkligen ska träda i kraft i natt och sedan inte brytas. Enligt Toivakka förutsätter det att båda parterna förbinder sig till att upphöra med striderna. Hon anser att Ryssland har ett särskilt stort ansvar för att så sker.

”Ryssland måste bära sitt ansvar och sluta stödja krigshandlingar. Läget i Ukraina kan bara lösas vid förhandlingsbord. Om Ryssland inte använder sig av sitt inflytande över rebellerna och slutar stödja dem med vapen återstår inga andra alternativ för EU än att fortsätta sin ekonomiska påtryckning i form av sanktioner. Finland förespråkar inte att Ukraina förses med vapen”, säger Toivakka.

Minister Toivakka lovordar Tyskland förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande för deras personliga insatser i fredsförhandlingarna.

”Det pågår krig i Europa, och det måste vi få stopp på. Offren är redan nu alldeles för många och alltför många civila har drabbats av kriget. Förbundskansler Merkel och president Hollande har satt sin prestige på spel för fredens skull. Ingen kan påstå att man inte gör allvarliga diplomatiska försök att lösa situationen, eller att man inte skulle lyssna tillräckligt på Ryssland. Förhandlingar har pågått hela tiden, men resultaten förutsätter genuin fredsvilja. Nu måste freden få en verklig chans”, sammanfattar Toivakka.

Hon upprepar Finlands regerings åsikt; att beväpnandet av Ukraina inte är något man understödjer.

”Somliga har krävt att Ukraina ska förses med vapen för att invånarna där ska ha bättre möjligheter att försvara sitt område. Jag tycker inte att det är förnuftigt att sända iväg vapen eftersom det skulle göra EU till part i en beväpnad konflikt. Å andra sidan kan vi inte stå overksamma. Därför måste vi vara beredda på att skärpa de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland, om fredsprocessen inte går framåt. Sanktionerna ligger inte i någons intresse, men ett ännu allvarligare alternativ, också för Finlands del, är ett krig i Europa”, konstaterar Toivakka.

För mer information: Miika Tomi, Europa- och utrikeshandelsministerns pressattaché, utrikesministeriet, tel. 050 574 0507.