Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi vienninedistämismatkalle Turkkiin 29.-31.5.2000

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasille vierailee Istanbulissa ja Ankarassa 29. - 31.5.2000 yritysvaltuuskunnan kanssa. Vierailun tavoitteena on edistää Suomen ja Turkin välisiä taloudellisia suhteita. Turkin Euroopan unionin jäsenehdokasasema on lisännyt suomalaisyritysten kiinnostusta investoida maahan. Helsingin huippukokouksessa syntynyt päätös jäsenehdokasasemasta on puolestaan vahvistanut Suomen myönteistä kuvaa Turkissa.

Kolmipäiväisen vierailun aikana esitellään Suomen tarjoamia mahdollisuuksia, yritystemme osaamista sekä tuote- ja palvelutarjontaa. Suomalaisyritysten promootiotoiminta keskittyy Istanbuliin, jossa pidetään vienninedistämisseminaari. Vierailuun yhdistetään yritys- ja teollisuuskäyntejä.

Suomen kauppa- ja taloussuhteet Turkin kanssa ovat viime vuosina kehittyneet suotuisasti. Turkki on Suomen suurin kauppakumppani Euroopan unionin ulkopuolisista Välimeren maista.Turkin ja Suomen kokonaiskauppavaihto oli 1999 yhteensä 3 170 miljoonaa markkaa eli samaa luokkaa kuin Irlannin kanssa. Suomen vienti Turkkiin kasvoi 25% ollen 2 658 miljoonaa markkaa. Suomen tuonti Turkista oli 512 miljoonaa markkaa. Kasvua oli 16%. Suomelle selvästi ylijäämäinen tavarakauppa tasapainottuu Suomesta Turkkiin suuntautuvalla matkailulla sekä suomalaisyritysten investoinneilla Turkissa.

Ulkomaankauppaministeri Sasi tapaa vierailullaan ulkomaankaupasta vastaavan ministeri Tuncay Toskayn, energiasta ja luonnovaroista vastaavan ministeri Cumhur Ersumerin, terveysministeri Osman Durmusin ja yksityistämisministeri Yüksel Yalovan.