Europarådet beslutar om sin framtida roll

Pressmeddelande 150/2005
10.5.2005


Europas statschefer sammanträder i Warszawa den 16-17 maj för att besluta om Europarådets roll under de närmaste åren. Finlands delegation leds av republikens president Tarja Halonen.

Huvudtemat för mötet är Europa utan skiljelinjer. Avsikten är att man skall stärka världsdelens sammanhållning i den nya situation som gäller efter den stora politiska och organisatoriska förändringen. Denna sammanhållning har byggts på allmäneuropeiska värden, dvs. mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstaten. Europarådets roll i detta arbete har varit avgörande. Finlands målsättning är att toppmötet bekräftar medlemsstaternas engagemang för Europarådets grundläggande uppgift.

Vid förberedelserna inför toppmötet har Finland även tagit initiativ för att öka jämställdheten mellan könen och minska våldet mot kvinnor, särskilt familjevåldet. Med stöd av de övriga nordiska länderna och de baltiska länderna har Finland kraftigt engagerat sig för en utveckling av Europarådet till en mera öppen organisation som tillåter insyn. I detta sammanhang anser Finland att växelverkan och samarbete med det civila samhället är viktigt. Finland har fått mycket positiv respons för sina initiativ, och det ser ut som att de kommer att godkännas.

Toppmötet tar upp åtgärder för att underlätta situationen vid den svårt överbelastade Europeiska människorättsdomstolen. Finland stöder ett snabbt genomförande av redan överenskomna reformer och övervägande av fortsatta åtgärder med utgångspunkt i att systemets kärna, dvs. individens besvärsrätt, kvarstår.

Även tryggandet av minoriteters ställning är en viktig fråga för Finland. Finland vill främja dialogen mellan olika kulturer under det att de mänskliga rättigheterna iakttas fullt ut.

Toppmötets viktigaste uppgift är att definiera Europarådets roll i förhållande till Europeiska unionen och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE. Det har blivit aktuellt med en uppdatering av relationerna mellan dessa tre aktörer då EU har genomgått en betydande utvidgning och både EU och OSSE har intensifierat sin verksamhet i fråga om mänskliga rättigheter.

Finland understryker behovet av att intensifiera samarbetet mellan Europarådet, EU och OSSE. Deras verksamhet bör sammanjämkas så att de kompletterar varandra och det inte uppstår onödig överlappande verksamhet. EU kan till exempel i ännu större utsträckning än för närvarande utnyttja Europarådets sakkännedom om mänskliga rättigheter, OSSE och Europarådet å sin sida strävar efter att effektivera sina gemensamma åtgärder mot terrorism, människohandel och rasism och för skyddande av minoriteter.

Europarådets roll som skapare av allmäneuropeiska normer är fortfarande betydande. I samband med toppmötet öppnas tre nya Europarådskonventioner för undertecknande. Genom dessa bekämpas människohandel, terrorism och finansiering av terrorism.

Toppmötet är det tredje i ordningen sedan Europarådet grundades år 1949. Vid de föregående mötena 1993 och 1997 uppställde statscheferna som mål att utvidga organisationen till att omfatta hela världsdelen, vilket avslutningen av det kalla kriget hade möjliggjort. Detta mål har nu nästan uppnåtts. Organisationen har 46 medlemmar, endast Vitryssland står utanför.

Europarådet är en mellanstatlig politisk organisation som har i uppgift att säkerställa och främja stabilitet och säkerhet i Europa genom gemensamma, bindande normer om mänskliga rättigheter, demokrati och rättstatlighet. Det övervakar även genomförandet av dessa normer i medlemsländerna. Organisationens verksamhetsområde är mycket omfattande. Den utarbetar normer och har ett stort antal samarbetsprogram även till exempel inom områdena kultur, hälsa, utbildning, ungdomsverksamhet och idrott. Denna verksamhet stöder genomförandet av Europarådets huvuduppgift. Som en pragmatisk organisation bringar den även Europarådets mål nära medborgarnas vardag.

Finland anslöt sig till Europarådet år 1989. Finland har varit mycket aktiv inom organisationen. Bland annat tjänsten som Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter inrättades på initiativ av Finland, liksom även Europeiskt romskt forum.

Vid sidan av statschefernas möte anordnas i Warszawa den 15-16 maj ett ungdomstoppmöte med ca 100 deltagare från europeiska ungdomsorganisationer från alla medlemsstater. Huvudtemat är stärkandet av demokratin. Under mötet inleds även en ungdomskampanj för främjande av en dialog mellan kulturer.

Närmare upplysningar: Chefen för utrikesministeriet enhet för politiska frågor gällande mänskliga rättigheter Johanna Suurpää, tfn 09 1605 6551, e-post: johanna.suurpaa@formin.fi.

























ihmisoikeudet