Europarådet gav Finland rekommendationer om minoritetsspråk

Europarådets ministerkommitté har den 19 september antagit sina första rekommendationer hur förverkliga den europeiska stadgan om regional- eller minoritetsspråk. Samtidigt med Finland erhöll även Nederländerna och Kroatien sina rekommendationer.

För Finlands del rekommenderar ministerkommittén att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att stärka undervisningen i det samiska språket. Man anser även särskilda åtgärder nödvändiga för att enaresamerna och skoltsamerna skall säkras lärarutbildning och läromedel. Enligt rekommendationerna bör samiskan även säkras mera utrymmen i olika medier.

Regeringen rekommenderas att skapa positiva förutsättningar för Finlands andra nationalspråk svenskans användning hos rätts- och administrationsmyndigheter. På motsvarande sätt bör man påverka de förhållanden som befrämjar samiska språkets användning hos rätts- och administrationsmyndigheter på samernas hembygdsområden. Regeringen borde också garantera att medborgana när de så önskar skulle ha möjlighet att få hälso- och socialtjänster på svenska och samiska.

Som en mera generell rekommendation uppmanar ministerkommittén att publicera deltidsrapporterna
som är del av verkställandet av språkstadgan. Dessutom bör man försäkra sig om att berörda organisationer och personer får information om stadgans bestämmelser och verkställigheten av dessa.

Språkstadgan (1992) är det första bindande internationella dokument med vilken man strävar att förstärka minoritetsspråkens ställning. Stadgan bestämmelser är tvådelade, å ena sidan allmänna bestämmelser som binder alla parter, samt å andra sidan på valbara bestämmelser som berör bruket av minoritetsspråk i samhälslviet.

Språkstadgan trädde internationell ikraft den 1.3. 1998, även för Finlands del. Finland gav sin första periodiska rapport hur stadgan förverkligas i mars 1999. Raporten är publicerat bl.a på utrikesministeriets hemsida formin.finland.fi.

Övervakningen hur stadgan förverkligas tillkommer Europarådetsministerkommitté, som bistås av en expertkommitté. Rekomendationerna grundar sig på information som står att finna i Finlands periodiska rapport. Dessutom har kommittén skaffat sig kunsskap på annat sätt, bl.a genom ett besök i Finland i januari 1999. Under besöket träffade kommittén representanter för regeringen, olika delegationer och