Europeiska kommissionens rapport om kandidatländernas framsteg publicerades


Minister Kimmo Sasi, som ansvarar för frågor som gäller EU:s utvidgning, är tillfredsställd med den positiva utveckling som ägt rum i kandidatländerna under året.

Kommissionen publicerade på tisdag de årsrapporter i vilka det uppskattas hurdana framsteg kandidatländerna har gjort när det gäller att uppfylla anslutningskriterierna. Förutom uppskattningarna som gäller de olika länderna ger kommissionen rekommendationer om slutförandet av förhandlingarna före utgången av 2002 med de kandidatländer som har kommit längst, i enlighet med den tidtabell som Europeiska rådet i Göteborg ställde upp.

Minister Sasi konstaterar med tillfredsställelse att alla länder som förhandlar enligt kommissionen fortfarande uppfyller de politiska kriterierna för medlemskap. De demokratiska institutionerna och rättsstatsprinciperna har förstärkts samtidigt som övervakningen av de mänskliga rättigheterna har förbättrats. Sasi påminner om att ländernas rättsväsen dock fortfarande borde stärkas och att problem förekommer bl.a. när det gäller korruption och romernas situation.

Oavsett försämringen av de ekonomiska utsikterna i världen har kandidatländerna utvecklats även när det gäller uppfyllandet av de ekonomiska kriterierna. Cypern, Malta, Tjeckiska republiken, Estland, Ungern, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien och Slovenien har enligt kommissionens uppskattning fungerande marknadsekonomier. Bulgarien har även gjort stora framsteg och kommissionen uppskattar att landet redan så när har en fungerande marknadsekonomi. Rumänien har också för första gången gjort framsteg när det gäller att få ekonomin på en fast och fungerande grund, även om landet inte ännu uppfyller unionens kriterier.

Minister Sasi ser positivt på att Turkiets kandidatskap framskrider enligt de beslut som fattades under Europeiska rådets möte i Helsingfors. Kommissionens har föreslagit att man med Turkiet skall övergå till ett nytt, mera detaljerat skede i anslutningsprocessen, vilket är ett viktigt steg. Sasi anser att strävan att aktivare harmonisera den turkiska lagstiftningen med EU:s lagstiftning är en bra sak.

Minister Sasi anser det vara viktigt att hålla fast vid tidtabellen för anslutningsförhandlingarna och betonar vikten av omsorgsfulla förberedelser i kandidatländerna. Även i fortsättningen bör man följa de objektiva kriterierna och bedöma kandidatländerna på basis av deras egna förtjänster. Särskilt viktigt är det att medborgarna understöder utvidgningen såväl i de nuvarande medlemsländerna som i kandidatländerna, anser Sasi.

Sasi poängterar att det är viktigt att kandidatländerna behandlas jämlikt i medlemskapsprocessen och att medlemskapet förverkligas på basis av ländernas egna förtjänster. En uppskattning om vilka kandidatländer som först ansluter sig kan ges först i slutet av 2002, på basis av förhandlingarna.












Framstegsrapporterna kan läsas på adressen(Linkki toiselle web-sivustolle.)

EU