Euroopan kehitysyhteistyöministerit pohtivat terrorismin ja kehitysyhteistyön suhdetta

Euroopan Unionin kehitysyhteistyöministerit kokoontuivat keskiviikkona epäviralliseen terrorismin ja kehitysyhteistyön suhdetta käsittelevään kokoukseen. Brysselissä pidetty kokous pohti uuden poliittisen tilanteen vaikutusta kehitysyhteistyöhön ja humanitaariseen apuun sekä niiden kasvaneeseen tarpeeseen. Suomea kokouksessa edusti kehitysyhteistyöministeri Satu Hassi.

Syyskuun 11. päivän tapahtumien vaikutukset talouskasvuun, kauppaan ja yksityisiin investointeihin johtavat Maailmanpankin ja kansainvälisten järjestöjen mukaan siihen, että köyhien ihmisten määrä maailmassa lisääntyy useilla miljoonilla. Haavoittuvassa asemassa ovat varsinkin kehitysmaissa maataloudesta elantonsa saavat, sekä maat ja alueet, joihin terrorismin vastaiset toimet kohdistuvat.
Humanitaarisen avun tarve on välitön. YK:n alustavan yhteisvetoomuksen mukaan Afganistanin kriisin uhrien auttamiseen tarvitaan 584 miljoonaa dollaria. Suomi päätti hiljattain nostaa humanitaarista apuaan Afganistanille ja afgaanipakolaisille tänä vuonna 23,5 miljoonaan markkaan.

Kehitysyhteistyöministerit keskustelivat myös YK:n roolin vahvistamisesta sekä kansalaisyhteiskuntien merkityksestä kriisinhallinnassa ja konfliktinestossa.

Torstaina ministeri Satu Hassi osallistuu Brysselissä EU-Afrikka -huippukokouksen seurantakokoukseen. EU:n ja Afrikan välinen, Kairossa viime vuonna järjestetty huippukokous antoi ministeri Hassin mukaan hedelmällisen pohjan EU:n ja Afrikan väliselle ympäristöalan yhteistyölle. Kestävä kehitys ja ympäristönsuojelu ovat yhteistyön painopistealueita. Suomi on yhdessä Kreikan kanssa valmistellut ympäristöalan seurantaraportin, joka käsittelee muun muassa kuivuuden ja aavikoitumisen ehkäisyä.

EU-Afrikka -huippukokouksen seuranta ja Johannesburgissa ensi syyskuussa järjestettävän kestävän kehityksen huippukokouksen valmistelu kulkevat rinnan. Brysselin-kokous tähdensi, että Johannesburgissa on tärkeä nostaa esiin kestävän kehityksen kolme ulottuvuutta: ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen.

Ympäristökysymysten lisäksi seurantakokous puhuu alueellisesta ja taloudellisesta yhteistyöstä, hiv/aidsin ja muiden tarttuvien tautien ehkäisemisestä, Afrikan ulkoisesta velasta sekä konfliktien ehkäisemisestä ja hallinnasta varsinkin Afrikan suurten järvien alueella. Kokous nostaa esiin myös Afrikan maiden oman kehitysaloitteen (New African Initiative).

Lisätietoja antavat ministerin neuvonantaja Marko Ulvila, 040-709 9775 tai virkamiessihteeri Pasi Hellman 040-511 1652, pasi.hellman@formin.fi sekä kehitysyhteistyöosaston tiedottaja Erja-Outi Heino, 040-554 6858, erja-outi.heino@formin.fi Kehitysyhteistyön verkkopalvelu global.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)