Europadomstolen avgjorde ärende om skydd för privatlivet

Pressmeddelande 256/2008
17.7.2008

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen) har i sitt avgörande i dag den 17 juli konstaterat att den klagandes privatliv, som skyddas i Europeiska människorättskonventionens artikel 8, har kränkts.

Den klagande hade arbetat på samma sjukhus, där hon också fick behandling för sin sjukdom. Det datasystem som var i användning då gjorde det möjligt också för annan personal än den, som ansvarade för hennes vård, att komma åt hennes patientuppgifter. Sålunda fick också andra veta om hennes sjukdom. Man hade försökt spåra uppgifter på den klagande också efter att sjukhuset hade försökt hemlighålla dem genom att ändra hennes personuppgifter i databasens söksystem.

Domstolen konstaterade att även om sjukhuset efter det inträffade vidtog åtgärder för att skydda den klagandes patientuppgifter från olovlig insyn, var det ur hennes synpunkt för sent. Utomstående hade kommit åt informationen på grund av de bristfälliga systemen och den klagande kunde inte ens i efterhand utreda vem som hade läst hennes hemliga patientdokument utan lov.

Domstolen konstaterade att det med tanke på skyddet för privatlivet är synnerligen viktigt att personlig information om en privatperson, särskilt medicinska uppgifter, är effektivt skyddade också i praktiken. Det hade varit tillräckligt om den datasekretesslagstiftning som var i kraft vid tidpunkten för händelsen skulle ha tillämpats strikt, för då skulle också tillträdet till uppgifterna rörande den klagande ha övervakats på samma sätt.

Domstolen konstaterade att den klagandes yrkanden blev utan framgång i civilprocessen, eftersom hon inte lyckades bevisa orsakssambandet mellan de bristfälliga dataskyddsbestämmelserna och spridandet av hennes patientuppgifter. Europadomstolen anser ändå att det var avgörande att sjukhusets registerpraxis inte motsvarade den personregisterlag som gällde vid tidpunkten för det inträffade. Den här aspekten tillskrevs inte heller tillräcklig betydelse i de nationella domstolarna. Domstolen konstaterade vidare att den möjlighet som lagstiftningen gav klaganden att yrka på skadestånd för att man läst hennes uppgifter utan lov inte var tillräcklig för att skydda hennes privatliv.

Europadomstolen ålade staten att ersätta den klagande med 5 771,80 euro som gottgörelse för materiell skada och 8 000 euro för immateriell skada samt 20 000 euro för rättegångskostnader.

Närmare upplysningar: lagstiftningssekreterare Satu Kaskinen, enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden, tfn 09 1605 5298

ihmisoikeudet