Europadomstolens dom i ett mål om yttrandefrihet

Pressmeddelande 297/2010
12.10.2010

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, Europadomstolen, har i dag gett en dom mot Finland enligt vilken rätten till yttrandefrihet som garanteras i artikel 10 i Europakonventionen hade kränkts.

Målet gällde en kvällstidningsartikel om ett förhållande mellan två personer. Parterna i förhållandet var en före detta make till en politisk journalist och en kommunikations- och marknadsföringsansvarig i en presidentkandidats valkampanj. De nationella domstolarna ansåg att nyheten kränkt kärandenas rätt till privatliv och dömde tidningens journalist och chefredaktör till böter för kränkning av privatlivet. De dömda och tidningsbolaget som publicerade artikeln klagade till Europadomstolen då de ansåg att domen kränkt deras rätt till yttrandefrihet.

Europadomstolen vägde i fallet yttrandefriheten mot skyddet för privatliv. Artikeln om förhållandet beskrev de inblandade sakligt och utifrån faktum. Den kommunikationsansvariga i en presidentvalskampanj måste på grund av uppdragets offentliga och politiska natur anses vara i en ställning jämförbar med politiker och tjänstemän och kan därför inte anses vara enbart en enskild person. Europadomstolen beaktade även presidentkampen som pågick då artikeln publicerades och de omnämnda personernas kopplingar till kampanjerna och nyhetsförmedlingen om kampanjerna.

Europadomstolen noterade de stränga straffen mot de dömda och ansåg dessutom att klagandena tvingats betala orimliga ersättningar jämfört med till exempel skadestånd vid våldsbrott.

Europadomstolen ansåg att domarna för kränkning av privatlivet överträtt klagandenas rätt till yttrandefrihet som garanteras i artikel 10 i Europakonventionen.

Europadomstolen ålade staten att ersätta klagandena med sammanlagt 14 900 euro för materiell skada och 13 000 euro för rättegångskostnader.

Närmare upplysningar: direktören för människorättsdomstolsärenden Arto Kosonen, enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden, tfn 09 1605 5729
 

ihmisoikeudet