Europadomstolens dom i ett mål om rättvis rättegång

Pressmeddelande 113/2009
21.4.2009

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, Europadomstolen, har i dag i en dom fastställt att Finland kränkt klagandens rätt att tiga och att inte kompromettera sig själv, det vill säga att inte tvingas vittna mot sig själv eller erkänna sig skyldig, vilket garanteras i artikel 6 i Europakonventionen.

Målet gällde ett utsökningsmål och ett brottmål som båda handlade om samma gäldenär. Gäldenären klagade till Europadomstolen över att rätten till en rättvis rättegång hade kränkts då gäldenären i utsökningsutredningen tvingats uppge sådan information om sina tillgångar som kunde ha bidragit till en fällande dom. Klaganden ansåg att det vite som förelades kränkte klagandens rätt att tiga och att inte kompromettera sig själv.

Enligt Europadomstolen handlade fallet om huruvida ett vite för att klaganden inte uppgett viss information överensstämde med kraven i Europakonventionen då klaganden samtidigt var föremål för en brottsutredning. Europadomstolen beaktade därför att en förundersökning inletts mot klaganden och att utsökningsärendet och förundersökningen gällde samma faktum. Tvånget mot klaganden i syfte att få information i utsökningsutredningen var enligt Europadomstolen ett intrång i principerna om rätten att inte kompromettera sig själv och rätten att tiga.

Europadomstolen konstaterade också bland annat att de synpunkter som regeringen lade fram om effektivt utsökningsförfarande inte berättigade att ingripa i rätten att tiga och rätten att inte kompromettera sig själv. Enligt Europadomstolen handlade fallet om just detta.

Europadomstolen avslog klagandens krav på ersättning för materiell skada och ansåg att fastställandet av att en kränkning av konventionen hade ägt rum var en tillräcklig ersättning för immateriell skada. Europadomstolen ålade staten att betala klaganden 12 000 euro i ersättning för rättegångskostnader.

Närmare upplysningar: lagstiftningssekreterare Satu Sistonen, enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden, tfn 09 1605 5725
 

ihmisoikeudet