Europadomstolens dom i ett mål om rättvis rättegång

Pressmeddelande 318/2009
8.12.2009

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, Europadomstolen, har i dag den 8 december i en dom mot Finland fastställt att rätten till en rättvis rättegång enligt artikel 6 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna hade kränkts.

Målet gällde en straffprocess där svarandena ansågs gjort sig skyldiga bland annat till narkotikabrott. En av svarandena klagade till Europadomstolen. Klaganden ansåg att rätten till en rättvis rättegång hade kränkts då polisen hade förstört inspelningar av telefonsamtal som var viktiga för försvaret. Klaganden ansåg att hovrätten hade bedömt vikten av inspelningarna utan full kännedom om deras innehåll.

Europadomstolen påpekade att en fundamental aspekt av en rättvis rättegång är att det råder jämvikt mellan åklagaren och försvaret. Det är inte Europadomstolens sak att utreda om det hade varit nödvändigt att lämna en viss uppgift, utan om beslutsfattandet i målet bland annat följt principen om jämvikt mellan parterna. Europadomstolen fastslog bland annat också att den åtalades förutsättningar att förbereda sitt försvar inbegriper möjligheten att bekanta sig med de undersökningsresultat som uppkommit under rättegången. Om den åtalade inte får tillgång till information med vars hjälp den åtalade kan frikännas eller få mildrad dom, har den åtalade nekats tillräckliga förutsättningar att förbereda sitt försvar.

Europadomstolen påpekade att om den åtalade framfört särskilda skäl för sin anhållan om att få tillgång till visst bevismaterial som kunde leda till frikännande, ska en domstol undersöka skälen. Europadomstolen noterade bland annat att hovrätten inte hade möjlighet att studera innehållet i dessa inspelningar, och konstaterade att den i det här fallet inte ansåg att hovrättens beslut att de förstörda inspelaningarna var irrelevanta för försvaret var berättigat. Europadomstolen ansåg också att ett förfarande där den undersökande myndigheten själv beslutar vad som är av betydelse i fallet inte kan uppfylla villkoren för en rättvis rättegång. Följden av det förstörda materialet blev i detta fall att det var omöjligt för försvaret att bekräfta sitt antagande om vikten av materialet och bevisa sina antaganden inför rätten. Europadomstolen konstaterade också att försvaret inte haft möjlighet att delta i beslutsprocessen i frågan.

Europadomstolen ålade staten att betala klaganden 2 500 euro i ersättning för immateriell skada och 1 900 euro för rättegångskostnaderna.

Till domen bifogade en av domarna ett uttalande som accepterar slutsatsen att artikel 6 i Europakonventionen hade överträtts. Enligt uttalandet borde fallet också ha studerats utifrån rätten till skydd för privatliv och korrespondens enligt artikel 8 i konventionen. Artikeln förutsätter att oväsentliga inspelningar förstörs omedelbart.

Närmare upplysningar: lagstiftningssekreterare Satu Sistonen, enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden, tfn 09 1605 5731
 

ihmisoikeudet