Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomio asiassa Hirvisaari vastaan Suomi


Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen 27. syyskuuta antaman tuomion mukaan Suomi on rikkonut Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan määräystä, joka koskee oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

Valitus koski eläkelautakunnan ja vakuutusoikeuden tekemiä päätöksiä. Valittaja valitti ihmisoikeustuomioistuimelle siitä, että eläkelautakunta ja vakuutusoikeus eivät olleet perustelleet päätöksiään. Valittajan mukaan eläkelautakunta ja vakuutusoikeus hylkäsivät hänen hakemuksensa antamatta päätöksilleen kunnon perusteluja.

Ihmisoikeustuomioistuin totesi päätöksessään, että oikeudenkäynti eläkelautakunnassa ja vakuutusoikeudessa ei täyttänyt ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan vaatimuksia oikeudenmukaisesta oikeudenkäynnistä. Valittajaa koskevia päätöksiä ei oltu perusteltu tarpeeksi. Näin ollen ihmisoikeustuomioistuin totesi Suomen valtion rikkoneen ihmisoikeussopimuksen 6 artiklaa. Suomen valtio velvoitettiin maksamaan valittajalle vahingonkorvauksena 20 000 markkaa ja oikeudenkäyntikuluista 10 000 markkaa.

Lisätietoja: yksikön päällikkö Arto Kosonen, puh: 040 – 545 1264






kansainvälinen oikeus