Dom av Europadomstolen gällande rättegångs längd och effektivt rättsmedel

Pressmeddelande 316/2009
8.12.2009

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna, Europadomstolen, har i dag den 8 december i en dom fastställt att en straffprocess mot den klagande inte hade ägt rum inom skälig tid, vilket förutsätts i artikel 6 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna, och att klaganden inte hade tillgång till ett effektivt rättsmedel i enlighet med artikel 13.

Målet gällde en straffprocess vars behandling i en rättsinstans varade i sju år och åtta månader. Tingsrättens dom blev slutlig.

Förundersökningen i målet varade i knappt två månader, men ärendet behandlades i tingsrätten i över sju år. Europadomstolen anser att det inte fanns tillräckliga grunder för rättegångens längd. Tingsrätten hade beaktat behandlingens längd som en strafflindrande omständighet. Europadomstolen konstaterade ändå att det inte framgick av tingsrättens dom hur mycket den klagandes straff lindrats uttryckligen på grund av rättegångens längd.

Europadomstolen konstaterade att rättegången främst dragit ut på tiden eftersom man inte lyckats nå två utländska vittnen. Europadomstolen godkände regeringens påstående om att staten inte kan använda tvångsmedel för att få utländska medborgare att infinna sig i rätten. Enligt Europadomstolen förhindrades vittnesförhören i den klagandes fall dock av att tingsrätten inte i tid hade tillgång till utrustning för videokonferens. Regeringen kunde inte påvisa att vittnesförhören dragit ut på tiden av andra orsaker.

Europadomstolen konstaterade också att klaganden inte enligt nationell rätt hade möjlighet att kräva snabbare behandling i tingsrätten eller skadestånd på basis av rättegångens längd. Europadomstolen ansåg att regeringen inte uppvisade ett rättsmedel som i klagandens fall kunde ha ansetts effektivt.

Europadomstolen hänvisade i sitt avgörande också till sin tidigare rättspraxis.

Europadomstolen ålade staten att ersätta klaganden med 5 000 euro för immateriell skada och 2 305,80 euro för rättegångskostnader.

Närmare upplysningar: lagstiftningssekreterare Martina Törnkvist, tfn 09 1605 5727, enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden
 

ihmisoikeudet