EU stöder motattack mot terrorism inom ramen för FN-resolution

På inbjudan av EUs ordförandeland Belgien höll Europeiska rådet ett extra möte fredagen den 21 september på grund av terroratttacken mot Förenta staterna. Finland representerades av republikens president Tarja Halonen, statsminister Paavo Lipponen och utrikesminister Erkki Tuomioja.

Toppmötet uttalade sitt stöd för en eventuell amerikansk motattack med anledning av terrorangreppen. EU ansåg med hänvisning resolutionen från FNs säkerhetsråd förra veckan att ett motangrepp är berättigat. EUs varje medlemsland är redo att vidta stödåtgärder envar enligt förmåga. EU ansåg också att aktioner kan vidtas mot sådana länder, som bistår eller stöder terrorister eller tillåter dem att verka på sina områden. Sådana aktioner förutsätter dock förhandlingar mellan medlemsländerna.

EU-ländernas ledare föreslog dessutom en världsomspännande allians mot terrorism. Alliansen skulle fungera under FN:s beskydd och vara så bred som möjligt. I den skulle utöver EU och USA ingå åtminstone EUs kandidatländer, Ryssland och en del arabländer och islamiska länder,
över huvud taget alla länder som är redo att försvara våra gemensamma värden.

Medlemsländernas ledare uppmanade att förverkliga Tammerfors-toppmötets beslut så fort som möjligt. Vid mötet i Tammerfors 1999 slog man fast grunderna för EUs på gemensamma frihet och säkerhet grundade jurisdiktion. Medlemsländernas ledare beslöt nu bl.a att förstärka det polisiära och rättsliga samarbetet, att ta ibruk arresteringsorder inom hela EU-området samt att anta en gemensam definition av terrorism. Samtidigt beslöt EU att förbättra flygsäkerheten.

Republikens president Tarja Halonen framhöll i en radiointervju 22.9. att varje land i enlighet med Europeiska rådets resolution enligt förmåga och möjlighet strävar att bistå i kampen mot terrorismen, men att EU inte är en militärallians. Hon såg i detta läge även goda möjligheter för ett närmande mellan Ryssland och västländerna samt ett hopp om att fredsprocessen i Mellan-Östern tar fart. “Om vi kan samla internationella påverkare att bistå palestinier och israeler till ett gemensamt förhandlingsbord eller att komma igång med är det en mycket spektakulär protest mot terrorismen”, sade Halonen.

Utrikesminister Erkki Tuomioja ansåg att ett intensifierande av EUs inrikes- och rättssambete ur unionens synvinkel är det viktigaste i bekämpandet av internationell terrorism. “Denna hemska situation bör vi kunna utnyttja så att vi stärker det internationella rättssystemet och skapar en sådan värld, där dylika illdåd inte är möjliga och om sådana begås, så ställs de skyldiga till svars inför domstol”, konstaterade Tuomioja i TV1-programmet “Lauantaiseura” den 22 september.

Tuomioja ansåg att det bakom terrorismen även finns politik från kalla krigets tid. “Det är en politik där man varit redo att understöda våldsdåd som stöd för den egna goda saken som lett till denna situation. Det finns skäl för självrannsakan i alla läger”, konstaterade Tuomioja. (FNB)

Europeiska Rådet:Slutsatser och handlingsplan 21.9(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)














EU
kriisinhallinta