EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser i Luxemburg: Bulgariens och Rumäniens anslutningsfördrag undertecknas

Statsrådets informationsenhet
Utrikesministeriet

Pressmeddelande 129/2005
22.4.2005





EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Luxemburg den 25 april. Utrikesminister Erkki Tuomioja och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki representerar Finland vid mötet.

I samband med rådets möte undertecknas Bulgariens och Rumäniens anslutningsfördrag. Efter det att anslutningsfördraget undertecknats får Bulgarien och Rumänien observatörsstatus vid unionens institutioner. Detta gör det möjligt för länderna att delta i beredningen av EU:s beslut och åtgärder samt att delta i diskussionerna vid rådet. Trots att de som observatörer inte har rösträtt ger förfarandet dem en möjlighet att påverka frågor som är viktiga för dem. Avsikten är att Bulgarien och Rumänien skall ansluta sig till unionen den 1 januari 2007.

Inom yttre förbindelser behandlas preliminärt kommissionens meddelanden och utredningar över de fortsatta åtgärderna inom ramen för EU:s handlingsplan med anledning av jordbävningen i Indiska oceanen och flodvågorna. En mera ingående diskussion om ämnet förväntas dock vid rådets möte i maj. Kommissionen har utvärderat räddningstjänstens mekanismer samt unionens förmåga att få igång räddnings- och biståndsarbetet både inom unionen och i den övriga världen. Dessutom utvärderas en ökad samordning inom räddnings- och biståndsarbetet, varningssystemen samt återuppbyggnaden.

Utrikesministrarna förbereder även toppmötet EU-Ryssland, som kommer att hållas i Moskva den 10 maj. Målsättningen är att man vid toppmötet skall få till stånd en balanserad paketlösning om de så kallade färdplanerna för genomförande av samarbetsområdena mellan EU och Ryssland. Inom ekonomiskt samarbete fortsätter förhandlingarna om flygningarna över Sibirien, där EU har föreslagit att avgifterna gradvis skall avskaffas före år 2013. I början av maj förs dessutom förhandlingar om ärenden gällande visumlättnader och återtagandeavtal.

När det gäller västra Balkan kommer man att ta upp kommissionens genomförbarhetsstudie, där man kommit till ett positivt svar. Avsikten är att man på basis av studien skall besluta att inleda förhandlingar om ett stabiliserings- och associeringsavtal med Serbien och Montenegro. Finland anser att förhandlingarna om ett stabiliserings- och associeringsavtal kan inledas. Finland betonar dock att genomförandet av reformer i landet måste fortsättas. Likaså bör Serbien och Montenegro fortsätta sitt samarbete med internationella krigsförbrytartribunalen för före detta Jugoslavien, ICTY, tills alla ålägganden har fullgjorts. Vid diskussionen behandlas även Kosovo. Kommissionen offentliggjorde den 20 april ett meddelande om Kosovo, som innehåller kommissionens förslag för att utveckla EU:s politik och verksamhet. Meddelandet läggs fram för ministrarna.

Utrikesministrarna diskuterar även läget i Mellanöstern. När det gäller Sudan kommer man eventuellt att ta upp godkännandet av en gemensam ståndpunkt gällande sanktioner och vapenexportförbud. När det gäller Afrika tar man dessutom upp läget i Zimbabwe efter parlamentsvalen. Rådet har för avsikt att godkänna en gemensam åtgärd i form av en rådgivnings- och biståndsinsats som anknyter till reformeringen av säkerhetssektorn i demokratiska republiken Kongo. Man kommer att försöka inleda insatsen i maj, till en början med en liten personalstyrka.

När det gäller allmänna frågor fortsätter rådet diskussionerna om EU:s nya finansiella perspektiv för 2007-2013. Avsikten är att ordföranden skall lägga fram en ny version av den så kallade förhandlingsboxen, baserad på diskussionerna i mars-april. Förhandlingsboxen utgör grunden och ramarna för de diskussioner som förs. Målsättningen är att uppnå samförstånd angående det finansiella perspektivet vid Europeiska rådet i juni 2005.

Före rådsmötet anordnas ett inofficiellt handelsministermöte i Luxemburg den 24 april. I mötet deltar utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki. Vid detta möte tar man bland annat upp läget beträffande WTO:s förhandlingsrunda, särbehandlingen av utvecklingsländer inom WTO, EU:s bilaterala handelsrelationer med Förenta staterna och Ryssland i ljuset av de förestående toppmötena samt inverkningarna av textilöverenskommelsens ikraftträdande.

Närmare upplysningar: understatssekreteraren för EU-ärenden Jari Luoto, statsrådets EU-sekretariat, tfn 09 1602 2182, ambassadrådet Anne Huhtamäki, utrikesministeriet, tfn 09 1605 6097 och ambassadrådet Marja Kuosmanen, utrikesministeriet, tfn 09 1605 5538

















EU