EU:s utrikesministrar förbereder Europeiska rådet i mars och diskuterar situationen på västra Balkan

Statsrådets kommunikationsenhet

Pressmeddelande 87/2006
17.3.2006




Europeiska unionens råd för allmänna frågor och yttre förbindelser sammanträder i Bryssel den 20 mars. Huvudteman för mötet är förberedelser inför Europeiska rådet i mars och situationen på västra Balkan. Finland representeras vid mötet av utrikesminister Erkki Tuomioja och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki.

Utrikesministrarna förbereder Europeiska rådet som sammanträder i Bryssel den 23 och 24 mars. Vårmötet skall behandla Lissabonstrategin, som antogs år 2000, och hur dess genomförande framskridit. Strategin förnyades våren 2005 genom en fokusering på tillväxt och sysselsättning. Europeiska rådet i mars är det första som följer upp hur den förnyade strategin genomförs i medlemsländerna och på unionsnivå. Ordförandelandet Österrike föreslår att Europeiska rådet skall godkänna en rad särskilda åtgärder inom tre prioriterade områden. Fram till slutet av år 2007 skall åtgärderna fokusera på investeringar i information och innovation, stöd till små och medelstora företag och ökade sysselsättningsmöjligheter. Statsminister Vanhanen skall presentera temat kompetens och innovationer.

Också energifrågorna står högt på Europeiska rådets agenda. Finland anser att en övergripande granskning av energipolitiken vore aktuell och väsentlig. Energisektorn har stått inför allt större utmaningar under de senaste åren och unionen har ett behov av extra insatser. Finland påpekar att utvecklingen av den nya energipolitiken skall beakta balansen mellan de tre huvudsakliga målen, det vill säga säkrad energiförsörjning, konkurrenskraft och hållbar energi. Också fördelningen av befogenheter mellan medlemsländerna och gemenskapen skall bevaras.

Rådet för eventuellt också en andra diskussion kring det interinstitutionella avtalet om finansieringsramarna.

När det gäller de yttre förbindelserna diskuterar rådet situationen på västra Balkan. Utrikesministrarna vill påskynda de reformer i Bosnien-Hercegovina som utgör en förutsättning för ett stabiliserings- och associeringsavtal med EU. Avsikten är att slutföra förhandlingarna under år 2006. De politiska aktörerna i Bosnien-Hercegovina borde träffa en överenskommelse om de öppna frågorna i grundlagsreformen. Reformen är inte en förutsättning för stabiliserings- och associeringsavtalet, men i praktiken ett nödvändigt steg för utvecklingen av Bosnien-Hercegovinas relationer till EU. I fråga om Serbien och Montenegro spelar ett fullt samarbete med den internationella tribunalen för det forna Jugoslavien ICTY fortfarande en viktig roll. Rådet diskuterar också hur förhandlingarna om Kosovos status framskrider.

I fråga om fredsprocessen i Mellanöstern fortsätter utrikesministrarnas överläggningar om EU:s biståndsprogram till den palestinska myndigheten och diskussionen om hur EU skall sköta sina kontakter med Hamas.

På agendan står Irans kärnprogram. Iran har konstant tagit nya steg i utvecklingen av programmet och trotsat Internationella atomenergiorganet IAEA:s resolutioner. FN:s säkerhetsråd har behandlat Irans kärnprogram efter IAEA:s styrelsemöte i början av mars. Finland anser fortfarande att det vore viktigt att hitta en diplomatisk lösning.

Rådet diskuterar dessutom situationen i Irak. Diskussionen syftar till att anta förhandlingsmandatet för ett handels- och samarbetsavtal mellan EU och Irak. Finland önskar att samarbetet mellan EU och Irak gradvis skall bli tätare i enlighet med EU:s Irakstrategi och stöder en inledning av handels- och samarbetsförhandlingar med Irak.

En översikt av WTO-förhandlingsrundan står också på rådets agenda. Ministrarna diskuterar framstegen i förhandlingsrundan och unionens ståndpunkter efter mötet mellan de centrala förhandlingsparterna i London i mars. Mötet i London ledde inte till några framsteg, vilket gör utmaningen att uppnå resultat före årets slut allt större. Finland anser att ministermötet i Hongkong erbjöd en möjlighet att föra förhandlingsrundan framåt och att denna möjlighet borde utnyttjas och förhandlingarna därmed slutföras så fort som möjligt.

Rådet diskuterar därtill planerna på att ersätta AMIS, Afrikanska unionens nuvarande fredsbevarande operation i Darfur i Sudan, med en FN-ledd operation. EU stöder planen.

Närmare upplysningar: understatssekreteraren för EU-ärenden Jari Luoto, statsrådets EU-sekretariat, tfn 09 1602 2182, och attaché Stefan Lee, utrikesministeriet, tfn 09 1605 5438