EU:n ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen 21. maaliskuuta. Kokouksen yhtenä pääaiheena on Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan.

Ulko- ja puolustusministerien on lisäksi määrä hyväksyä yhteisistunnossaan EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä koskeva strateginen kompassi. Ulkoasiainneuvoston jälkeen ministeri Haavisto osallistuu European Humanitarian Forum -tapahtuman avaustilaisuuteen. Brysselistä ministeri matkustaa Malmöhön, jossa hän osallistuu Pohjoismaiden neuvoston teemaistuntoon 22. maaliskuuta.

Ulkoasiainneuvostossa jatketaan keskustelua Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen, joka on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus. Suomi vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia ja on pitänyt perusteltuna, että EU reagoi Venäjän hyökkäykseen vahvasti.

EU:n tulee osoittaa laajaa poliittista, taloudellista ja humanitaarista tukea Ukrainalle. Myös itäisiä kumppanimaita, erityisesti Moldovaa ja Georgiaa, on tärkeää tukea.

Ulkoasiainneuvosto jatkaa keskustelua myös Malin ja Sahelin tilanteesta sekä EU:n toimista alueella. Suomi painottaa kokonaisvaltaisten toimien merkitystä kestävän rauhan ja vakauden aikaansaamiseksi. 

EU:n ulkoministerit käyvät epävirallisen keskustelun Moldovan ulkoministerin Nicu Popescun kanssa Ukrainan sodan vaikutuksista Moldovaan. Moldova on vastaanottanut väkilukuun suhteutettuna eniten Ukrainasta pakenevia ihmisiä. Suomi on tukenut Moldovaa lähettämällä materiaalitukea sekä kolme henkilöä EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta tukemaan avustustoiminnan koordinaatiota.

Ulko- ja puolustusministerien yhteisistunnossa on määrä hyväksyä EU:n strateginen kompassi. Ulko- ja puolustusministerit ovat keskustelleet strategisesta kompassista säännöllisesti, viimeksi tammikuussa. Suomen tavoitteena on laaja-alainen, riittävän poliittinen ja konkreettinen strateginen kompassi, joka kehittää ja vahvistaa EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä.

EU:n tulee kyetä kantamaan vastuuta ja tuottamaan turvallisuutta laaja-alaisesti ja tehokkaasti. 

Ulkoministeri Haavisto osallistuu 21. maaliskuuta myös Euroopan komission ja Ranskan isännöimän European Humanitarian Forum -tapahtuman avaustilaisuuteen, jossa keskustellaan, miten EU:n roolia voitaisiin vahvistaa kansainvälisen humanitaarisen oikeuden edistämisessä ja humanitaarisen tilan suojelussa.

Brysselistä ministeri Haavisto matkustaa Malmöhön, jossa hän osallistuu 22. maaliskuuta Pohjoismaiden neuvoston teemaistuntoon, jossa keskustellaan Ukrainan tilanteesta.

Lisätietoa:

Laila Clyne, ulkoministerin diplomaattiavustaja puh. +358 295 350 492

Matti Nissinen, Eurooppakirjeenvaihtaja, puh. +358 295 351 780 (ulkoasiainneuvosto)

Lauratuulia Lehtinen, yksikönpäällikkö, humanitaarisen avun ja politiikan yksikkö, puh. +358 295 350 184 (European Humanitarian Forum)

Ulkoministeriön sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.