EU:n ulkoministerit keskustelevat Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä Ukrainaan

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen maanantaina 11. huhtikuuta 2022 Luxemburgissa. Kokouksen pääaiheina ovat Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja EU:n uusi Global Gateway -strategia.

EU-maiden ulkoministerit jatkavat keskustelua Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän hyökkäyksen ja julmuudet, joihin Venäjän asevoimien on raportoitu syyllistyneen Ukrainassa. Sotarikoksiin ja muihin vakaviin rikkomuksiin syyllistyneet tahot tulee saattaa vastuuseen. Suomi pitää tärkeänä Euroopan unionin yhtenäisyyttä ja vastaa Venäjän toimiin osana unionia.

Ulkoasiainneuvosto käsittelee lisäksi EU:n uutta Global Gateway -strategiaa. Strategian tavoitteena on laajentaa EU:n yhteyspolitiikkaa globaalille tasolle ja tukea kestävien yhteyksien kehittymistä digitaali-, energia- ja kuljetusaloilla. Global Gatewayn kautta kanavoidaan EU:n rahoitusta infrastruktuuriprojekteihin maailmanlaajuisesti. Suomi katsoo, että EU:lla on tärkeä rooli yhteyksien kehittämisessä kestävämpään suuntaan. 

EU:n ulkoministerit käyvät epävirallisen keskustelun Islannin ja Norjan ulkoministerien kanssa. Lisäksi ulkoasiainneuvosto keskustelee ajankohtaisina aiheina Malin ja Sahelin tilanteesta, Länsi-Balkanista ja Libyasta. 

 

Lisätietoa:

  • Laila Clyne, ulkoministerin diplomaattiavustaja puh. +358 295 350 492
  • Anna-Mari Wong Hämäläinen, eurooppakirjeenvaihtajan sijainen, puh. +358 295 351 780
  • Ulkoministeriön sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.