EU:n ulkoministerit keskustelevat Venäjästä ja tapaavat Yhdysvaltojen ulkoministerin

EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina 22. helmikuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto. Kokouksen pääaiheita ovat Venäjä, Euroopan unionin turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan liittyvä strateginen kompassi sekä Hongkong. Ulkoministeri Haavisto raportoi vierailustaan EU:n edustajana Etiopiaan ja Sudaniin. Lisäksi ulkoministerit keskustelevat Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa videoyhteydellä. Ulkoministeri Haavisto osallistuu Brysselissä myös Naton neuvoston kokoukseen 24. helmikuuta.

EU:n ulkoasianneuvoston helmikuun kokouksessa käydään strateginen keskustelu EU:n Venäjä-politiikasta ja sitä ohjaavan viiden periaatteen toimeenpanosta. Keskustelussa nousee esiin Venäjän ajankohtainen ihmisoikeustilanne oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytyksen, vankeustuomion ja siihen liittyvien mielenosoitusten yhteydessä tapahtuneiden pidätysten valossa. Ulkoministeri Haavisto kertoo tapaamisestaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa Pietarissa maanantaina 15. helmikuuta.

EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön arviointia ja ohjausta kutsutaan strategiseksi kompassiksi. Sen pyrkimyksenä on tarkentaa EU:n vuonna 2016 julkaistussa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa globaalistrategiassa määriteltyjä turvallisuus- ja puolustusyhteistyön tavoitteita, tehostaa EU:n yhteisesti sovitun tavoitetason toimeenpanoa ja varmistaa, että käynnistetyillä puolustusaloitteilla on toivottu vaikutus. Suomi tukee ennakoivaa ja kokonaisvaltaista lähestymistapaa Euroopan turvallisuuden ja puolustuksen vahvistamiseksi.

Ulkoministerit käyvät keskustelun Hongkongin tilanteesta. Ulkoasiainneuvosto hyväksyi heinäkuussa 2020 päätelmät, jotka ilmaisevat EU:n huolen viime vuonna säädetyn turvallisuuslain vaikutuksesta Hongkongin tilanteeseen ja kansalaisten oikeuksiin. Suomi pitää tärkeänä, että EU jatkaa Hongkongin tilanteen tiiviistä seurantaa ja tarvittaessa reagoi muutoksiin oikea-aikaisesti. EU:n mahdollisten uusien Hongkongia koskevien toimien tulee olla johdonmukaisia aiempien toimien kanssa.

Ulkoministeri Haavisto kertoo helmikuun alussa korkea edustaja Josep Borrellin pyynnöstä tekemästään vierailusta EU:n edustajana Etiopiaan ja Sudaniin sekä esittelee ehdotuksensa EU:n jatkotoimiksi, mukaan lukien Tigrayn alueen humanitaarisen tilanteen osalta. EU:n ulkoministerit tapaavat myös etäyhteyksin Yhdysvaltojen uuden ulkoministeri Antony Blinkenin.

Brysselin-vierailunsa yhteydessä ulkoministeri Haavisto osallistuu myös Naton neuvoston kokoukseen sekä tapaa muun muassa Naton varapääsihteeri Mircea Geoanăn.
 

Lisätietoja:

Ulkoministerin erityisavustaja Joel Linnainmäki, p. +358 40 500 5512
Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen, p.  +358 295 351 780
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi