EU:n ulkoministerit keskustelevat transatlanttisista suhteista ja Länsi-Balkanista sekä tapaavat Yhdysvaltojen ilmastolähettilään

EU:n ulkoministerit keskustelevat transatlanttisista suhteista ja Länsi-Balkanista sekä tapaavat Yhdysvaltojen ilmastolähettilään

EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina 10. toukokuuta Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa valtiosihteeri Johanna Sumuvuori. Kokouksen pääaiheita ovat Yhdysvaltojen ja EU:n väliset suhteet ja tilanne Länsi-Balkanilla. Lisäksi EU:n ulkoministerit keskustelevat Yhdysvaltojen ilmastolähettilään John Kerryn kanssa videoyhteydellä.

EU:n ulkoasianneuvoston toukokuun kokouksessa keskustellaan transatlanttisista suhteista ja yhteistyöalueista, joita EU:n tulisi edistää Yhdysvaltojen uuden hallinnon kanssa. Yhdysvaltojen sitoutuminen transatlanttiseen ja Euroopan turvallisuuteen on merkittävää, ja Suomi tukee EU:n ja Yhdysvaltojen välisen turvallisuus- ja puolustusdialogin käynnistämistä. Suomelle on myös ensiarvoisen tärkeää, että EU ja Yhdysvallat tiivistävät yhteistyötään maailmanlaajuisiin haasteisiin - kuten ilmastonmuutokseen - vastaamisessa. Ulkoministerit tapaavat myös Yhdysvaltojen ilmastolähettilään John Kerryn etäyhteyksin, ja keskustelussa noussee esiin muiden asioiden ohella arktinen yhteistyö. 

Ulkoministerit käyvät keskustelun Länsi-Balkanin tilanteesta ja EU:n roolista alueella. EU:n ja Suomen intressinä on alueen vakauden turvaaminen. Suomi korostaa alueen maiden EU-jäsenyysperspektiivistä kiinnipitämisen tärkeyttä, sillä EU-jäsenyyskriteerien edellyttämät uudistukset hyödyttävät kansalaisia jo ennen jäsenyyden toteutumista. Esimerkiksi Albanian ja Pohjois-Makedonian jäsenyysprosessissa on tärkeää edetä. Lisäksi EU:n mittava tuki koronapandemian aikana tulisi tehdä näkyvämmäksi alueen maissa.

Kokouksessa käsitellään ajankohtaisina aiheina muun muassa Afganistanin, Valko-Venäjän ja Venäjän tilanteita. 

Lisätietoa:

Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen, p.  +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi