EU:n ulkoministerit keskustelevat Kiinasta ja suhteista Aasiaan

EU:n ulkoministerit kokoontuvat epäviralliseen videokokoukseen perjantaina 29. toukokuuta. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Pekka Haavisto. Kokouksen pääaiheena on Kiina.

Ulkoministerien kokouksessa keskitytään valmistelemaan tulevia EU:n ja Kiinan huippukokouksia. Tulevilta EU:n ja Kiinan välisiltä huippukokouksilta halutaan konkreettista edistystä ilmasto- ja ympäristöyhteistyössä sekä monenvälisen kansainvälisen järjestelmän puolustamisessa.

Suomi on huolissaan tilanteen mahdollisesta kärjistymisestä Hongkongissa. Yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatteen noudattaminen sekä erityishallintoalueen autonomian kunnioittaminen ovat olennaisia alueen vakaudelle ja vauraudelle.

Ulkoministerit keskustelevat lisäksi EU:n suhteista Aasian ja Tyynenmeren alueelle koronapandemian jälkeen. Suomen näkemyksen mukaan EU:n on vahvistettava taloudellisia ja poliittisia kumppanuuksiaan sekä jatkettava työtä EU:n vapaakauppasopimusten verkoston laajentamiseksi alueella. Suomi tukee EU:n pyrkimyksiä kehittää suhteita alueelle EU:n vihreän kasvun ohjelmaa hyödyntäen.

Lisätietoja: Eurooppa-kirjeenvaihtaja Matti Nissinen, puh. +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.