EU:n ulkoministerit keskustelevat itäisen Euroopan turvallisuustilanteesta

EU:n ulkoministerit tapaavat epävirallisessa Gymnich-kokouksessa 13. –14. tammikuuta Brestissä, Ranskassa. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto.

Kokouksen aiheita ovat itäisen Euroopan turvallisuustilanne ja EU–Kiina-suhteet. Kokouksen yhteydessä EU:n ulko- ja puolustusministerit keskustelevat yhdessä EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä koskevasta strategisesta kompassista. Lisäksi ulkoministeri Haavisto osallistuu Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drianin isännöimään EU:n ja Afrikan unionin suhteita käsittelevään lounastapaamiseen.

Itäisen Euroopan turvallisuustilanteeseen liittyen käsitellään Valko-Venäjää sekä erityisesti Venäjän viimeaikaisia toimia Ukrainan rajalla ja sen esittämiä vaatimuksia turvallisuustakuista. Suomi korostaa vuoropuhelua ja diplomatiaa tilanteen ratkaisemisessa. On tärkeää, että keskusteluihin Euroopan turvallisuudesta osallistuvat kaikki tahot, joita asia koskettaa. EU on tässä keskeinen toimija. 

Ulkoministerit käyvät strategisen keskustelun EU:n ja Kiinan suhteiden nykytilasta. Kiina on EU:lle ja sen jäsenmaille keskeinen kauppakumppani ja tärkeä toimija globaaleissa kysymyksissä. EU:n on vahvistettava itsenäistä, yhteisiin arvoihin perustuvaa toimintakykyään suhteessa Kiinaan. 

Ulko- ja puolustusministerien lounastapaamisessa keskustellaan EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön suunnan määrittämiseen tähtäävästä strategisesta kompassista. Strategisen kompassin tavoitteena on tarkentaa yhteisesti hyväksyttyjä tavoitteita kriisinhallinnan, kumppanien tukemisen ja Euroopan unionin ja sen kansalaisten suojelun osalta. Suomen tavoitteena on laaja-alainen strateginen kompassi, joka kehittää ja vahvistaa EU:n yhteistä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa.

Lisätietoa: 

Ulkoministerin erityisavustaja Jeri Aalto  p. +358 50 472 0725

Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen p.  +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.