EU:n ulkoministerit keskustelevat ilmastosta ja energiasta sekä useista ajankohtaisista aiheista

EU:n ulkoasiainneuvoston vuoden ensimmäinen kokous järjestetään Brysselissä maanantaina 25. tammikuuta. Suomesta kokoukseen osallistuu ulkoministeri Pekka Haavisto. Kokouksen pääaiheita ovat EU:n ilmasto- ja energiadiplomatia sekä keskustelu Japanin ulkoministerin kanssa. Lounaalla ministerit keskustelevat EU:n yhteistyöstä Iso-Britannian kanssa ulko- ja turvallisuuspolitiikan alalla. Esille nousee myös venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin pidätys.

EU:n ulkoministerit haluavat lähettää keskustelusta kannustavan viestin EU:n ulkopuolisille maille ennen marraskuun COP26-ilmastokokousta Glasgowissa. EU haluaa vauhdittaa kansainvälisiä kumppanuuksia globaalin vihreän siirtymän mahdollistamiseksi. Suomi korostaa ilmastonmuutoksen ja biodiversiteettikadon kansainvälistä yhteyttä sekä arktisen alueen riittävää huomioimista EU:n politiikoissa. Keskustelussa arvioidaan myös ilmastomuutoksen geopoliittisia vaikutuksia.

Japanin ulkoministeri ja EU:n ulkoministerit keskustelevat Intian valtamereltä Tyynellemerelle ulottuvan Indopasifisen alueen kehityksestä ja alueellisista turvallisuuskysymyksistä. Japani on EU:lle tärkeä kumppani, jonka kanssa on viime vuosina solmittu muun muassa vapaakauppasopimus. Suomi näkee, että EU:n on vahvistettava vuoropuhelua Japanin kanssa sekä tehostettava EU:n ja Japanin välisten sopimusten konkreettista toimeenpanoa.

EU:n ulkoministerit käyvät epävirallisen lounaskeskustelun tulevasta suhteesta ja yhteistyöstä Ison-Britannian kanssa ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.  Suomi pitää EU:n ulkosuhdehallinnon tavoin tärkeänä, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen sekä puolustusyhteistyö EU:n ja Ison-Britannian välillä jatkuu mahdollisimman tiiviinä.

Ulkoministereiden keskusteltavana on lisäksi useita ajankohtaisia aiheita, joihin kuuluu venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin pidätys hänen palattuaan Moskovaan. Muita ajankohtaisia aiheita ovat EU:n suhteet Yhdysvaltain uuteen hallintoon, Iran-ydinsopimus JCPOA:n tilanne, Afrikan sarven tilanne, Bosnia-Hertsegovina, Egypti, Persianlahden alueen laajempi turvallisuus, Hongkong, Venezuela sekä korona-rokotteiden saatavuus EU:n ulkopuolella.

Lisätietoja:

Ulkoministerin erityisavustaja Jeri Aalto, p. +358 50 472 0725

Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen, p.  +358 295 351 780

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.