EU-utrikesministrarnas inoffciella Gymnich-möte i Genval 8-9.9.2001

EU-utrikesministrarnas inofficiella möte (det sk. Gymnich-mötet) hålls 8-9 september i Genval, Belgien. Finlands representant vid mötet är utrikesminister Erkki Tuomioja. Huvudteman vid mötet är situationen i Mellan-Östern, Makedonien samt Europas framtid.

Ministrarna skall diskutera den allvarliga situation som fredsprocessen i Mellan-Östern befinner sig i. De skall dryfta på vilket sätt EU och den övriga internationella gemenskapen kan bidra till att den nuvarande våldscirkeln upphör. Även palestiniernas kontinuerligt försvagade ekonomiska, sociala och humanitära situation är oroväckande och innebär ökad instabilitet. Finland anser det vara viktigt att säkerhetssituationen snabbt förbättras och att åtgärder som ökar förtroendet utan dröjsmål vidtas på basen av rapporten från Mitchells undersökningskommitte´.

Det aktuella för Makedoniens del är att stabilisera läget. Finland anser det vara viktigt att en stark internationell närvaro i Makedonien garanteras även efter det Natos vapenuppsamlingsoperation upphör.

I diskussionen om EUs framtid skall man ventilera hur förbereda EUs nästa regeringskongress år 2004. Finland strävar till att regeringskonferensen som har fullmakt att ändra grundfördrag skall förberedas så öppet som möjligt. Vid EUs toppmöte i Laeken i december skall man slå fast hur förberedelserna av regeringskonferensen skall ske. Finland anser att det skall ske på ett sådant sätt att en stor flora åsikter blir hörd. Detta skall EUs utrikesministrar diskutera även med utrikesministrarna från ansökarländerna söndagen den 9 september.

Ytterligare uppgifter;
Europakorrespondenten Juha Virtanen (040-594 5239) och utrikesministerns tjänstemannasekreterare Piritta Asunmaa (040-754 4403).








EU