EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu Brysselissä

EU:n ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä maanantaina 13.12. Suomea kokouksessa edustaa valtiosihteeri Johanna Sumuvuori. Ulkoasiainneuvoston pääaiheita ovat EU-Afrikka suhteet, Keski-Aasia ja Venezuela. Lounastapaamisessa ulkoasianneuvosto keskustelee Qatarin varapääministerinä ja ulkoministerinä toimivan Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thanin kanssa. Ulkoasiainneuvoston ajankohtaisina aiheina esillä ovat Valko-Venäjä, Varosha, Etiopia ja Ukraina.

Ulkoasiainneuvostossa on tarkoituksena käydä laaja keskustelu Afrikka-yhteistyön keskeisistä teemoista, kuten turvallisuus, terveys ja demokratiakehitys. Tavoitteena on siirtyä aiemmasta kehitysyhteistyöhön painottuvasta suhteesta kokonaisvaltaisemman, tasa-arvoisemman ja aidomman poliittisen ja talouskumppanuuden suuntaan. EU:n tulee olla vahva, luotettava ja johdonmukainen kumppani Afrikan unionille ja Afrikan maille.

Lisäksi ministerit keskustelevat EU:n yhteistyöstä Keski-Aasiassa. Alueen maat ovat ilmaisseet huolensa Afganistanin tilanteen alueellisista turvallisuusvaikutuksista, jotka ovat lisänneet tarvetta yhteistyölle, vuoropuhelulle ja EU:n sitoutumiselle alueella. EU:n tavoitteilla Keski-Aasiassa on vahva demokratia-, oikeusvaltio- ja ihmisoikeuspainotus. Suomi tukee EU:n vahvaa roolia ja pyrkimyksiä tiivistää yhteistyötä alueen maiden kanssa. 

Kokouksessa keskustellaan Venezuelassa 21.11. järjestetyistä alue- ja paikallisvaaleista. Keskustelua käydään vaalien vaikutuksesta Venezuelan hallinnon ja opposition välisten neuvotteluiden tilaan. EU on osoittanut tukeaan Venezuelan kansalaisyhteiskunnalle ja ylläpitänyt keskusteluyhteyttä hallituksen, sekä opposition kanssa poliittisen kriisin ratkaisemiseksi.

Epävirallisessa lounastapaamisessa ulkoministerit tapaavat Qatarin varapääministerinä ja ulkoministerinä toimivan Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thanin. Keskustelua on tarkoitus käydä muuan muassa Afganistanin tilanteesta. Qatarin ihmisoikeustilanteessa ja vierastyöläisten oloissa on ongelmia, mutta maa on ollut keskeisessä roolissa elokuun evakuoinneissa Kabulista ja mahdollistanut keskusteluyhteyden ylläpidon Talebaniin. EU:n ja Qatarin välisen yhteistyön tavoitteena Afganistanissa on maan humanitäärisen ja sosioekonomisen tilanteen parantaminen. Suomi on avannut suurlähetystön Dohaan, Qatariin 10.joulukuuta. 

Lisätietoa:

Eurooppakirjeenvaihtaja Matti Nissinen p.  +358 295 351 780