EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan, Afganistanista sekä ilmasto- ja energiadiplomatiasta

EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä maanantaina 20. helmikuuta. Ulkoministeri Pekka Haavisto edustaa Suomea kokouksessa.

Teksti: Ulkoasiainneuvosto 20.2.2023
 

Ulkoasiainneuvosto jatkaa keskustelua Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja EU:n tuesta Ukrainalle. Keskustelussa esille nousevat muun muassa hyökkäyssodan alkamisen vuosipäivä 24. helmikuuta, EU:n laaja-alaisen tuen jatkaminen Ukrainalle ja Venäjän vastaiset pakotteet.

”Pian on kulunut vuosi siitä, kun Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan alkoi. On tärkeää jatkaa ja lisätä Ukrainan tukemista. Samalla Venäjän vastaisia pakotteita tulee edelleen voimistaa hyökkäyssodan yhä jatkuessa. EU:lla ja EU-mailla on keskeinen rooli myös Ukrainan sotilaallisessa tukemisessa”, sanoo ulkoministeri Haavisto.

Afganistanin osalta keskustellaan EU:n yhteisestä toimintalinjasta Afganistaniin sekä ihmisoikeusrikkomuksista ja afganistanilaisten tukemisesta Talibanin hallitsemassa maassa.

”EU:n tulee olla aktiivinen toimija Afganistanin suhteen. Afganistanin humanitaarinen tilanne ja ihmisoikeudet herättävät huolta, erityishuomiota on kiinnitettävä naisten ja tyttöjen heikkenevään asemaan”, sanoo ulkoministeri Haavisto.

Ilmasto- ja energiadiplomatiaa tarkastellaan erityisesti COP 27 -ilmastokokouksen jälkeisessä tilanteessa, johon myös Venäjän hyökkäyssota vaikuttaa. EU:n tulee jatkaa kunnianhimoista ilmasto- ja energiadiplomatiaansa.

Ajankohtaisissa aiheissa käsitellään Iranin tilannetta ja maan ihmisoikeusrikkomuksia.

Ulkoasiainneuvoston yhteydessä järjestetään lounastilaisuus Moldovan ulkoministerin Nicu Popescun kanssa. Lisäksi ulkoministerit keskustelevat epävirallisella aamiaisella venäläisen oppositioaktivistin Garry Kasparovin kanssa.

Lisätietoa

  • Sampo Saarinen, ulkoministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 404
  • Lauri Hirvonen, eurooppakirjeenvaihtaja, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikön päällikkö, puh. +358 295 350 063
  • Ulkoministeriön sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.