EU:n ulkoasiainneuvosto keskustelee Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Afrikan suurten järvien alueesta ja Länsi-Balkanista

EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä 14. marraskuuta. Ulkoministeri Pekka Haavisto edustaa Suomea kokouksessa.


 

Ulkoasiainneuvosto jatkaa keskustelua Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän pyrkimykset muuttaa Ukrainan kansainvälisesti tunnustettuja rajoja. Suomi tukee Ukrainan itsenäisyyttä, suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta. Suomi vastaa Venäjän toimiin osana Euroopan unionia.

”EU:n on jatkettava Ukrainan tukemista entistä vahvemmin. Suomi kannattaa EU:n Ukrainaa tukevan sotilaallisen avustusoperaation käynnistämistä, ja aiomme osallistua operaatioon. Lisäksi Suomi puoltaa lisäpakotteiden valmistelua Venäjää vastaan”, ulkoministeri Haavisto kommentoi tulevaa neuvoston kokousta.

Ulkoministerit käyvät keskustelun Afrikan suurten järvien alueesta. Suomi on huolestunut alueen epävakaudesta ja kannattaa EU:n kokonaisvaltaista lähestymistapaa alueelle. Suomi tukee alueellisten ja paikallisten toimijoiden rauhantyötä ja korostaa kansalaisyhteiskunnan huomioimista.

Ministerit keskustelevat myös Länsi-Balkanin ajankohtaisesta tilanteesta. Suomi korostaa, että Länsi-Balkanin maiden sitoutuminen EU:n arvoihin ja yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjauksiin on entistäkin tärkeämpää.

Ajankohtaisissa asioissa esillä ovat muun muassa Libanonin ja Iranin tilanteet, COP27-ilmastokokous ja COP15- biodiversiteettikokous.

Ulkoministerit tapaavat myös epävirallisessa aamiaistilaisuudessa Valko-Venäjän oppositiota edustavan Svjatlana Tsihanouskajan.

Lisätietoa

  • Toni Sandell, ulkoministerin erityisavustaja, puh. +358 295 350 748
  • Lauri Hirvonen, eurooppakirjeenvaihtaja, EU:n yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yksikön päällikkö, puh. +358 295 350 063
  • Ulkoministeriön sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.