EU:s utrikes-, utvecklings- och försvarsministrar sammanträder i Bryssel

        StatsrÅdets kommunikationsenhet
        Utrikesministeriet
        Försvarsministeriet
        Pressmeddelande  350/2008



        7.11.2008

        EU:s rÅd för allmänna frÅgor och yttre förbindelser sammanträder den 10 och 11 november i Bryssel. Centrala teman är förberedelserna inför Europeiska rÅdets möte i december, det aktuella läget i Kongo, utvecklandet av den militära kapaciteten och utvecklingsfinansieringen. FrÅn Finland deltar utrikesminister Alexander Stubb, utrikeshandels- och utvecklingsminister Paavo Väyrynen, försvarsminister Jyri Häkämies samt migrations- och Europaminister Astrid Thors.

        Allmänna frÅgor

        Ministrarna kommer att diskutera Europeiska rÅdet som arrangeras den 11 och 12 december i Bryssel. Ordföranden presenterar utkastet till agenda för Europeiska rÅdet. Avsikten är att vid Europeiska rÅdets decembermöte diskutera bl.a. fortsättningen pÅ Lissabonfördraget, det ekonomiska och finansiella läget, klimat- och energifrÅgor samt den gemensamma jordbrukspolitiken. I frÅga om utrikes- och säkerhetspolitiken kommer man att lyfta fram förklaringen om den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken och den uppdaterade säkerhetsstrategin.

        Yttre förbindelser

        även framstegen i frÅga om EU:s resursarbete inom den civila krishanteringen stÅr pÅ rÅdets agenda. Unionens civila krishanteringsförmÅga har utvecklats kraftigt under de senaste Åren. Framför allt har krisen i Georgien visat att unionen vid behov förmÅr mobilisera sina civila resurser snabbt och beslutsamt. Finland anser att man i utvecklingsarbetet som gäller civil krishantering särskilt bör koncentrera sig pÅ att förbättra unionens planeringskapacitet, att utveckla stödfunktionerna och att pÅskynda anskaffningarna.

        Ministrarna diskuterar ocksÅ det oroväckande läget i östa Kongo. Unionens Åtgärder riktas särskilt pÅ att lindra det humanitära läget. EU har ocksÅ en viktig roll när det gäller att stöda den politiska processen.

        RÅdet kommer att godkänna slutsatser om läget i Irak, Burma och Libanon samt om dialogen och samarbetet mellan Kina och Afrika och partnerskapet mellan Afrika och Europa. Förberedelserna och mÅlen för toppmötet mellan EU och Ryssland kommer att diskuteras, och i samband med detta aktualiseras troligtvis även förhandlingarna om ett nytt grundfördrag mellan unionen och Ryssland.

        FörsvarsfrÅgor

        EU-ländernas förvarsministrar kommer att sammanträda i samband med rÅdet. Försvarsministrarna fÅr ta del av en lägesrapport om europeiska säkerhets- och försvarspolitikens rymddimension och en rapport om försvarsbyrÅns verksamhet, som utarbetats av den Europeiska försvarsbyrÅns chef den höge representanten Javier Solana. Ministrarna kommer att godkänna byrÅns budget och riktlinjer för det kommande Året. I samband med rÅdet kommer ocksÅ Europeiska försvarsbyrÅn att hÅlla ett styrelsemöte i försvarsministersammansättning.

        Försvarsministrarnas diskussioner fokuserar främst pÅ utvecklandet av den militära kapaciteten, t.ex. utvecklandet av europeiska multinationella styrkors disponibilitet och sjöövervakningen. EU-insatserna i Tchad och Centralafrikanska republiken samt EU:s kommande insats till sjöss, som syftar till att förhindra sjöröveri utanför Somalias kust, är teman för arbetslunchen.

        Vid ett gemensamt möte för utrikes- och försvarsministrarna kommer man att diskutera västra Balkan och Afghanistan och godkänna slutsatser om den europeiska säkerhets- och försvarspolitiken.

        UtvecklingsfrÅgor

        Utvecklingsministrarna kommer att behandla EU:s stÅndpunkt i frÅga om det uppföljningsmöte för Monterreykonferensen om utvecklingsfinansiering, som arrangeras i slutet av november i Doha. Finland betonar att hÅllbar utveckling bör granskas ingÅende i utvecklingsfinansieringsdialogen och att man bör beakta alla tre dimensioner för hÅllbar utveckling: den ekologiska, ekonomiska och sociala dimensionen. När det gäller att främja en ekonomiskt hÅllbar utveckling betonar man särskilt vikten av gynnsamma villkor och god förvaltning. Större vikt borde läggas vid utvecklandet av den privata sektorn: länder med en stark privat sektor och med en växande ekonomi har större möjligheter att minska fattigdomen effektivt och pÅ ett hÅllbart sätt. Landsbygdsutvecklingen och jordbruket samt användningen av förnybara naturtillgÅngar är ocksÅ av central betydelse i dialogen om utvecklingsfinansieringen.

        Utvecklingsministrarna diskuterar även den regionala integrationen i länderna i Afrika, Karibien och Stilla havet samt ekonomiska partnerskapsavtal mellan EU och dessa länder. Finland betonar att den regionala integrationen är en viktig frÅga med tanke pÅ AKS-ländernas ekonomiska utveckling och utvecklingen av den privata sektorn, integreringen i världsekonomin och den ekonomiska tillväxten samt i frÅga om minskandet av fattigdomen. När regional integration främjas bör man beakta ländernas olika behov och förhÅllanden pÅ ett flexibelt sätt.

        Man kommer ocksÅ att behandla verkningarna av matkrisen i utvecklingsländerna. RÅdet förbinder sig att stärka EU:s stöd för offentliga och privata jordbruksinvesteringar samt att öka jordbrukets andel i det offentliga utvecklingsarbetet. Utvecklandet av landsbygden och landsbygdsnäringarna är nyckeln till en bättre hÅllbar livsmedelsförsörjning.

        Utvecklingsministrarna kommer dessutom att diskutera Afghanistan, östa Kongo och verkningarna av det internationella finansläget i utvecklingsländerna.

        Ytterligare information: sakkunnig i EU-ärenden Sanna Ek, statsrÅdets EU-sekretariat, tfn (09) 1602 2150, ambassadrÅdet Markku Lampinen, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5330 eller 040 7266 124, i frÅga om utvecklingsministrarnas möte ambassadrÅdet Pirjo Suomela-Chowdhury, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 6272 eller 040 7217 159, samt i frÅga om försvarsministrarnas möte försvarsrÅdet Helena Partanen, försvarsministeriet, tfn (09) 1608 8135 eller 050 358 6601

EU