Europeiska Unionens åtgärder pga terrorattackerna mot USA


Europeiska Unionens råd för allmänna ärenden håller ett extra möte den 17 oktober i Luxemburg på initiativ av ordförandelandet Belgien för att behandla kompletteringen av unionens arbete mot terrorism. Stats- och regeringscheferna på sitt extra möte i Gent den 19 oktober kommer också att informeras i frågan. Vid rådet för allmänna ärenden kommer man att koncentrera sig på behandlingen av EUs åtgärder på grund av terrorattackerna mot Förenta Staterna. Konkret innebär det koordinering och utveckling av EUs verksamhet mot terrorism. Det gäller bl.a arbetet i de olika råden och uppföljningen av arbetet. Det gäller också att säkra bättre samstämmighet bland unionens alla politiker och verksamhetslinjer samt koordinera arbetet. Man skall också behandla ordförandes rapport om unionens åtgärder hittills.

Finland anser att Förenta Staterna och dess allierades militära aktioner mot militära mål är berättigade enligt beslut i Förenta Nationernas säkerhetsråd, något som EUs toppmöte konstaterade den 21 september. Ur Finlands synvinkel är det viktigt att FNs säkerhetsråd nu intar en central position i kampen mot terrorismen.

Finland fördömer terrorism i alla dess fomerr. Terrorismen är ett hot mot människorättens förverkligande, demokratin och rättsstaten samt den internationella freden. De som bär ansvar för terrordåd bör ställas till rätta inför domstol.

Finland har traditionellt ansett konsekvent, internationell avtalspolitik ( i synnerhet allmänna avtal mot terrorism, vapenövervakningsavtal, instrument rörande massförintelsevapen, avtal mot droger och internationell kriminalitet) som ett centralt medel för att bekämpa terrorism. Europeiska Unionens politik för bekämpning av terrorism skall effektiveras enligt det aktionsprogram som Europeiska rådet antog den 21 september.

Den internationella samarbetsvilja som uppkommit som följd av terrorattackerna bör i mån av möjlighet utnyttjas i strävanden att lösa regionala konflikter, i synnerhet för att befrämja fredsprocessen i Mellan-Östern.

I samarbetet mellan EU och USA bör första prioritet ges kampen mot terrorism, inklusive förhindrande av spridning av massförstörelsevapen samt hantering av regionala kriser. I sambetet bör man till fullo använda existerande mekanismer för transatlantisk dialog. EUs råd för rätts- och inrikesärenden har redan avtalat om nya samarbetsarrangemang.

Rådet för allmänna ärenden kommer förutom läget i Afghanistan eventuellt också att behandla EUs relationer till Pakistan och Indien.

Ytterligare information: ambassadrådet Anne Huhtamäki, tel. 1341 6097














EU