Uttalande från EU-ordförandeskapet om fredsförhandlingarna i Sri Lanka

Pressmeddelande 430/2006
26.10.2006

Europeiska unionens ordförandeskap uppmanar Sri Lankas regering och Tamilska Eelams befrielsetigrar LTTE att omedelbart upphöra med fientligheterna, att delta i fredsförhandlingarna i Schweiz den 28-29 oktober med konkreta förslag till lösning av den pågående konflikten och att fullgöra sina åtaganden enligt Genèvekonventionen. Ordförandeskapet tror inte på en militär lösning på konflikten och har uppmanat parterna att finna en politisk lösning. Alla gruppers berättigade intressen och strävanden måste beaktas i den politiska lösningen.

EU upprepar sitt fulla stöd för fredsprocessen, för den norska medlarens viktiga arbete och för observatörsmissionen i Sri Lanka SLMM. EU uppmanar parterna att stödja och garantera säkerheten för SLMM:s personal. EU uttrycker sitt fulla stöd för Osloprinciperna om en federal lösning utan delning av landet som beaktar muslimerna, och uppmanar parterna att följa dem.

Ordförandeskapet välkomnar samförståndsavtalet mellan Sri Lankas frihetsparti SLFP och Förenade nationella partiet UNP om samarbete i nyckelfrågor med tanke på nationens välfärd och samverkan för en gemensam nationell agenda.

EU uttrycker sin djupa oro över påståendena om att båda parterna begått grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna, inklusive mord på frivilligarbetare. EU uppmanar båda parterna att respektera de mänskliga rättigheterna. I detta avseende välkomnar EU president Rajapaksas meddelande om hans avsikt att inbjuda en internationell kommission att utreda den senaste tidens mord, försvinnanden och kidnappningar i Sri Lanka. EU betonar vikten av att garantera att kommissionen är oberoende, opartisk, trovärdig och effektiv och uppmanar den lankesiska regeringen till samarbete med kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Ordförandeskapet uttrycker sin djupa oro över den humanitära situationen och uppmanar parterna att skydda civila som drabbas av konflikten. EU uppmanar parterna att försäkra att frivilligorganisationer och internationella organisationer fritt och säkert kan hjälpa civilbefolkningen och samhällen i behov av humanitärt bistånd och att fortstätta med det värdefulla återuppbyggnads- och utvecklingsarbetet.