EU:n kehitysministereiden kokouksessa aiheena Afganistan

EU:n kehitysministerit keskustelevat etäyhteydellä Afganistanin tilanteesta maanantai-iltana 11. lokakuuta. Kokouksessa Suomea edustaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Kokouksessa keskustellaan EU:n yhteisistä keinoista afganistanilaisten tukemiseksi tilanteessa, jossa maan humanitaarinen tilanne on kärjistynyt ja maan peruspalvelut ovat romahtamassa. Afganistanin tilanteen pelätään entisestään pahenevan talven lähestyessä. Erityisen tärkeää tässä tilanteessa on ihmisoikeuksien, eritoten naisten ja tyttöjen oikeuksien turvaaminen. 

Suomi pitää tärkeänä, että EU-maat koordinoivat tiiviisti humanitaarisen avun toimittamista ja käyvät keskustelua kehitysyhteistyön tulevaisuudesta ja sitä koskevista yhteisistä kriteereistä.  Lähtökohtana EU:n toimille on, että EU ei tue Taleban-hallintoa. On myös tärkeää pyrkiä tukemaan Afganistanin naapurivaltioita. 

”Humanitaarinen katastrofi on estettävä. EU on tässä keskeinen toimija laajan kansainvälisen ja poliittistaloudellisen yhteistyön edistäjänä. Afganistaniin ei saa päästää muodostumaan epäsäännönmukaisen muuttoliikkeen ja huumekaupan lähdettä tai terrorismin kasvualustaa”, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Lisätietoja: 
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Kirsi Airio, 
puh. + 358 50 574 1729
Kehityspolitiikan yksikön päällikkö Salla Sammalkivi, puh. +358 295 350 023 

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi