EU:n kauppaministerit keskustelevat WTO:sta ja kauppasuhteista Yhdysvaltoihin
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio osallistuu ulkoasiainneuvoston kauppaministerikokoukseen Brysselissä 27. marraskuuta 2023. Neuvoston asialistalla ovat valmistautuminen WTO:n seuraavaan ministerikokoukseen, EU:n ja Chilen kauppasopimus sekä kauppasuhteet Yhdysvaltoihin. Lisäksi kokouksessa luodaan katsaus EU:n käynnissä oleviin kauppasopimusneuvotteluihin.
Maailman kauppajärjestön WTO:n seuraava, 13. ministerikokous järjestetään helmikuussa 2024 Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa. Ulkoasiainneuvostossa kauppaministerien on tarkoitus vaihtaa näkemyksiä valmistautumisesta kokoukseen.
”Ministerikokous on WTO:n tulevaisuuden kannalta tärkeä. Suomelle ja koko EU:lle keskeisin tavoite on järjestön riitojenratkaisujärjestelmän toimintakyvyn palauttaminen. Toimiva riitojenratkaisujärjestelmä on välttämätön, jotta kansainvälisen kaupan yhteisten pelisääntöjen noudattamista voidaan valvoa. Se tuo ennakoitavuutta yritysten toimintaympäristöön”, ministeri Ville Tavio sanoo.
Ulkoasiainneuvostossa on esillä EU:n ja Chilen väliaikainen kauppasopimus, joka on etenemässä allekirjoitusvaiheeseen. Suomi kannattaa sopimuksen allekirjoittamista ja voimaan saattamista pikaisesti. Sopimus vahvistaa EU:n ja Chilen kumppanuutta sekä EU:n asemaa Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueella.
Kauppaministerit keskustelevat myös EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteista. EU:n ja Yhdysvaltain kauppa- ja teknologianeuvoston seuraava kokous on tarkoitus järjestää lähikuukausina. Neuvosto on vuonna 2021 työnsä aloittanut yhteistyöfoorumi, joka käsittelee laajasti kaupan ja teknologian kysymyksiä. Suomi pitää EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyön tiivistämistä tärkeänä.
”Yhdysvallat on meille keskeinen kumppani. Kauppa- ja teknologianeuvostossa voimme vahvistaa yhteistyötä konkreettisella tasolla. Suomelle tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi kaupan helpottaminen ja teknologiayhteistyö”, Tavio sanoo.
Yhdysvaltoja koskevassa keskustelussa esille nousee myös neuvoteltavana oleva kriittisten mineraalien sopimus. Sen avulla EU:n alueella louhitut ja prosessoidut kriittiset mineraalit saataisiin Yhdysvaltain Inflation Reduction Act -lakipaketin sähköautojen tuotannon verohelpotusten ehtojen piiriin. Suomi kannattaa sopimuksen aikaansaamista pikaisesti. Lisäksi ministerit saavat katsauksen neuvotteluihin teräs- ja alumiinitulleja koskevan kiistan ratkaisemiseksi.
Lounaalla kauppaministerit keskustelevat käynnissä olevista kahdenvälisistä kauppasopimusneuvotteluista ja edistymisestä jo neuvoteltujen sopimusten suhteen. Suomelle on nykytilanteessa erityisen tärkeää, että EU saa solmittua uusia kauppasopimuksia ja että jo neuvotellut sopimukset saadaan mahdollisimman nopeasti voimaan.
”Vapaakauppasopimukset tukevat suomalaisyritysten vientiä ja siten myös suomalaista työtä ja hyvinvointia. Ne ovat myös tärkeä keino strategisten kumppanuuksien luomiseen EU:n ja kumppanimaiden välillä. Olisi tärkeää, että meneillään olevissa neuvotteluissa Mercosurin, Australian, Meksikon, Intian ja Indonesian saavutettaisiin tuloksia. Tuemme Euroopan komissiota ratkaisujen löytämisessä avoimiin kysymyksiin, jotta nämä taloudellisesti merkittävät sopimukset saataisiin solmittua”, Tavio sanoo.
Ulkoasiainneuvosto saa lisäksi kokouksessa katsauksen komission tuoreeseen raporttiin, joka koskee EU:n kauppapolitiikan toimeenpanoa.
Lisätietoa
- Reetta Härönoja, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin diplomaattiavustaja, puh. +358 295 350 740
- Tuomas Tapio, osastopäällikkö, kansainvälisen kaupan osasto, puh. +358 295 350 918
- Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi.