EU:n kauppaministerit keskustelevat WTO:n näkymistä ja kauppasuhteista Yhdysvaltoihin ja Kiinaan

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari osallistuu 9.11.2020 EU:n kauppaministereiden epäviralliseen videokokoukseen. Asialistalla ovat Maailman kauppajärjestö WTO:n näkymät sekä EU:n kauppasuhteet Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.

Ministerit keskustelevat tavoitteista, joita EU:n tulisi asettaa ensi vuonna pidettävälle WTO:n ministerikokoukselle. 

"Monenvälinen kauppajärjestelmä on meille erittäin tärkeä ja EU:n on osallistuttava aktiivisesti WTO:n ministerikokouksen valmisteluihin. WTO:lla on myös keskeinen rooli edistettäessä kaupan keinoin koronakriisin jälkeistä taloudellista elpymistä", ministeri Skinnari sanoo. 

EU:n kauppaministerien kokous järjestetään vajaa viikko Yhdysvaltojen vaalien jälkeen. Ministeri Skinnari katsoo, että EU:n tulee jatkossakin pyrkiä myönteisen suhteen vahvistamiseen ja tekemään yhteistyötä myös monenvälisen kauppajärjestelmän uudistamiseksi

"Kiistakysymyksiä, kuten vuosikausia kestänyt Airbus/Boeing –kiista, on ratkaistava neuvotteluilla. Olisi molempien edun mukaista, että EU ja Yhdysvallat löytäisivät ratkaisun lentokoneiden tukia koskevaan kiistaan", ministeri toteaa. 

Myös kauppasuhteissa Kiinan kanssa Skinnari pitää säännöllistä dialogia välttämättömänä. EU:n on oltava viesteissään johdonmukainen ja selkeä. EU ja Kiina neuvottelevat parhaillaan investointisopimuksesta. Neuvotteluissa on pyrittävä kunnianhimoiseen lopputulokseen, joka tasapainottaa nykyistä epätasapainoa EU:n ja Kiinan välillä, ministeri Skinnari painottaa. 

Lisätietoja:

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin diplomaattiavustaja Juha Niemi, puh. +358 50 478 1387 sekä osastopäällikkö Ilkka-Pekka Similä, puh. +358 50 336 3856.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi