EU:n erityisedustaja Rondos Suomeen

EU:n erityisedustaja Rondos Suomeen

EU:n Afrikan sarven erityisedustaja Alexander Rondos vierailee Suomessa 28.–29. elokuuta.

Erityisedustaja Rondosin vastuualueeseen kuuluvat Afrikan sarven maat (Djibouti, Eritrea, Etelä-Sudan, Etiopia, Kenia, Somalia, Sudan ja Uganda) sekä Punaisenmeren alue.

Alexander Rondos on toiminut EU:n Afrikan sarven erityisedustajana vuodesta 2012. Erityisedustaja Rondos seuraa ja analysoi alueen turvallisuuden, politiikan, kehityksen, muuttoliikkeen ja alueellisen yhteistyön kysymyksiä.

EU:n erityisedustajat (EUSR) edistävät EU:n ulkopoliittisia tavoitteita konfliktialueilla ja edustavat EU:ta rauhanprosesseissa.

Afrikan sarvi nousee usein kansainvälisen huomion kohteeksi pitkittyneiden konfliktien, humanitaaristen kriisien sekä muuttoliikekysymysten vuoksi. Alueella riittää haasteita maiden sisäisten ja alueellisten jännitteiden, nuoren väestön ja elinkeinojen puutteen vuoksi. Lisäksi ilmastonmuutos vaikeuttaa alueen elinoloja.

Viimeisen vuoden aikana Etiopian ja Eritrean rauha, Sudanin poliittiset uudistukset ja Etiopiassa toteutetut reformit ovat tuoneet uutta dynamiikkaa alueen kehitykseen.

Afrikan sarven maat eivät ohjaa kehitystään yksin. Suurvaltojen lisäksi muitakin valtioita kuten Turkkia ja Persianlahden maita kiinnostaa alueen poliittisiin, taloudellisiin ja turvallisuuskysymyksiin vaikuttaminen. Punaisenmeren alueella onkin syntynyt globaali kilpailu satamista, sotilastukohdista ja taloudellisesta vaikutusvallasta.  

Erityisedustaja Rondos on tiedotusvälineiden haastateltavissa. Haastattelupyynnöt maanantaihin 26.8. klo 14 mennessä: Hanna Ojanperä, Afrikan sarven tiimin vetäjä, puh. 0295 350 166 tai + 358 50 472 6675.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.