EU:lta tukea Makedonialle

EU:n ulkoministerit ilmaisivat maanantaina 9. huhtikuuta yleisten asiain neuvostossa Luxemburgissa tyytyväisyytensä Jugoslavian entisen presidentin Slobodan Milosevicin äskettäiseen pidätykseen ja vaativat häntä vastuuseen kaikista teoistaan. Ulkoministeri Erkki Tuomioja näki Milosevicin saamat talousrikossyytteet Belgradissa myönteisenä kehityksenä, joka pakottaa serbialaiset kohtaamaan menneisyyteensä. Haagin sotarikostuomioistuimen eteen joutuminen on Tuomiojan mukaan prosessin seuraava askel.

Samalla EU vahvisti tukevansa entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian hallitusta, maan alueellista koskemattomuuta ja maan hallituksen toimia ääriaineksia vastaan. Konkreettisena tuenosoituksena EU:n ulkoministerit allekirjoittivat vakaus- ja assosiaatiosopimuksen Makedonian kanssa. Makedonia on ensimmäinen Länsi-Balkanin valtio, jonka kanssa EU solmi vakaus- ja assosiaatiosopimuksen.

Vakaus- ja assosiaatiosopimus tähtää ensi sijassa kaupan vapauttamiseen, mutta siihen liittyy selkeästi myös poliittista vuoropuhelua ja yhteistyötä monilla aloilla, kuten oikeus-, sisä-, ympäristö- ja ydinturva-asioissa. Sopimusta voi verrata Itä-Euroopan maiden kanssa solmittuihin Eurooppa-sopimuksiin, jotka tähtäävät mahdollisten hakijamaiden valmistelemiseen EU-jäsenyyteen. Länsi-Balkanin maista seuraava vakaus- ja assosiaatiosopimus valmistunee lähikuukausina Kroatian kanssa.

Suomessa Makedonian kanssa solmittu sopimus vaikuttaa lähinnä vientiyrityksiin, kun Makedonia joutuu vastavuoroisesti alentamaan korkeita tullejaan.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja kaipasi kokouksessa lisää koordinaatiota EU:n eri asiantuntija- ja tarkkailijatehtäviin Länsi-Balkanilla.

Laajentumisasioista vastaava ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi vaati puheenvuorossaan EU:ta muotoilemaan kantansa yhteen laajentumisen keskeisimmistä kysymyksistä eli työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen mahdollisiman pikaisesti. Sasin mukaan EU:n olisi vältettävä levittämästä perusteettomia pelkoja ja ennen kaikkea otettava huomioon kansalaismielipide niin hakija- kuin jäsenmaissa. Suomen osalta työvoiman vapaasta liikkuvuudesta käydään parhaillaan neuvotteluja työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kanssa.









EU's Council of Ministers/Council/General Affairs(Linkki toiselle web-sivustolle.)

EU
kriisinhallinta