Espanjan elpymispaketti tarjoaa mahdollisuuksia yritysyhteistyölle

Espanjan elpymissuunnitelmassa painottuvat vihreä siirtymä ja digitalisaatio, jotka ovat myös Suomen prioriteettialoja. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin johtama yritysdelegaatio edistää maiden välistä yhteistyötä Madridissa 20.–23. maaliskuuta.

Espanja on Euroopan unionin neljänneksi suurin talous, ja maan talouskasvun on odotettu ylittävän selvästi EU:n keskiarvon kuluvana vuonna. Espanja on myös yksi EU:n elpymispaketin suurimmista saajista. Pääosa rahoituksesta ohjataan vihreään siirtymään ja digitalisaatioon. Nämä ovat olleet ajankohtaisia aloja jo pidempään, mutta muutokset Euroopan turvallisuustilanteessa ovat tehneet niistä suorastaan kriittisiä: toimivat digitaaliset palvelut ja kyky estää niihin kohdistuvia kyberhyökkäyksiä, energiariippuvuuden vähentäminen sekä fossiilisten energialähteiden korvaaminen vihreillä ratkaisuilla ovat tässä ajassa entistäkin tärkeämpiä. Espanjan elpymissuunnitelmaan sisältyvien erilaisten uudistusten ja julkisten investointien kunnianhimo on vaikuttava ja vaatii toteutuakseen innovatiivisia ratkaisuja.

Suomalaisten yritysten kiinnostus Espanjaa kohtaan on kasvussa, ja pandemiakautta lukuun ottamatta maidemme välinen kauppa on kasvanut tasaisesti. Espanjassa on tällä hetkellä noin 250 suomalaisyritystä omien tytäryhtiöidensä kautta tai paikallisen kumppanin edustamana. 

"Maidemme elinkeinoelämän ja innovaatiotoiminnan yhteistyössä on paljon kasvupotentiaalia. Espanjan matkalle osallistuvat suomalaisyritykset ovat vihreän siirtymän ja digitalisaation huippuosaajia. Uskon, että tapaamiset Espanjan päättäjien kanssa vauhdittavat maidemme välistä yritysyhteistyötä", toteaa ministeri Skinnari.

Ministeri Skinnari tapaa vierailullaan Espanjan hallituksen sekä elinkeinoelämän edustajia. Poliittisissa tapaamisissa ovat esillä myös Euroopan ajankohtaiset asiat. Ministeri Skinnari käy keskustelut muun muassa Espanjan ekologisen siirtymän ministeri Teresa Riberan, teollisuus-, kauppa- ja turismiministeri María Reyes Maroton kanssa ja tapaa myös Espanjan ulkoministeriön ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaavan valtiosihteeri Ángeles Moreno Baun, jonka kanssa keskusteluissa nousee esiin myös Euroopan ajankohtainen turvallisuustilanne. 

Ministeri Skinnarin vierailulle osallistuu Suomesta 14 yritystä, joilla on osaamista muun muassa erilaisista digiratkaisuista – ml. tekoäly ja kvanttiteknologia – energiaoptimoinnista sekä vihreään rakentamiseen ja jätteiden käsittelyyn liittyen.


Lisätietoja:

Ministerin diplomaattiavustaja Juha Niemi, +358 50 478 1387

Ministerin erityisavustaja Tiina Vainio, +358 50 524 6559

Eurooppa-osasto, apulaisosastopäällikkö Olli Kantanen, +358 29 535 0359

Keski-, Länsi- ja Etelä-Euroopan yksikön päällikkö Nicola Lindertz, +358 295 350 316

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.