Erityisosaajien ja kasvuyrittäjien maahanmuuttoa nopeuttava pikakaista käynnistyy

Erityisosaajille ja kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen suunnattu pikakaista mahdollistaa oleskeluluvan saamisen 14 vuorokaudessa. Pikakaista käynnistyy kesäkuun alussa. Käsittelyajan palvelulupaus on yksi monista toimista, joilla hallitus sujuvoittaa osaajien maahanmuuttoa.

Pikakaista on erityisosaajille tai kasvuyrittäjille sekä heidän perheenjäsenilleen suunnattu palvelulupaus, joka mahdollistaa sähköiselle oleskelulupahakemukselle päätöksen 14 vuorokauden kuluessa. Pikakaistan vaatimat muutokset lainsäädännössä ja palveluprosesseissa on saatu valmiiksi, ja palvelu käynnistyy 1.6.2022.

”Osaavasta työvoimasta käydään maailmalla kovaa kisaa. Pikakaista on yksi tapa lisätä Suomen houkuttelevuutta ja helpottaa kansainvälisiä rekrytointeja. Sujuva lupaprosessi on käyntikortti sekä osaajille että heitä palkkaaville yrityksille”, sanoo työministeri Tuula Haatainen.

Hallitus edistää osaajien maahanmuuttoa monilla toimilla

Suomen tavoitteena on lisätä merkittävästi osaajien maahanmuuttoa. Tämän vuoksi hallitus on käynnistänyt pikakaistan lisäksi monia muitakin toimia, jotka tekevät työ- ja koulutusperusteisesta maahanmuutosta nopeampaa ja sujuvampaa ja lisäävät Suomen veto- ja pitovoimaa kansainvälisten osaajien keskuudessa.

”Työvoimapula hidastaa kasvua jo monilla aloilla ja alueilla. Tilanteen ratkaiseminen vaatii monenlaisia toimia, joista työvoiman maahanmuutto on yksi. Tavoitteenamme on, että vaalikauden loppuun mennessä kaikkien työ- ja koulutusperusteisten oleskelulupien keskimääräinen käsittelyaika on 30 vuorokautta”, Haatainen muistuttaa.

Pikakaistaan liittyvä pitkäaikainen viisumi myös käyttöön

Pikakaistan käynnistymiseen liittyy keskeisesti myös pitkäaikaisen eli niin sanotun kansallisen D-viisumin käyttöönottaminen erityisasiantuntijoille, kasvuyrittäjille ja heidän perheenjäsenilleen.

 D-viisumi tukee pikakaistan 14 vuorokauden palvelulupausta siten, että erityisasiantuntijat, kasvuyrittäjät sekä heidän perheenjäsenensä voivat matkustaa Suomeen heti sen jälkeen, kun oleskelulupa on myönnetty. Oleskelulupakorttia ei tarvitse enää odottaa ulkomailla vaan asiakas saa kortin Suomessa.

”On hienoa, että kansallinen D-viisumi saadaan nyt osana pikakaistaa käyttöön. D-viisumia voidaan lähitulevaisuudessa hyödyntää myös muihin henkilöryhmiin, kuten esimerkiksi tutkijoihin ja opiskelijoihin. Näiden osalta D-viisumia koskeva esitys on jo valmistelussa”, sanoo ulkoministeri Pekka Haavisto.

Käytännön neuvonnasta vastaa Maahanmuuttovirasto

Pikakaista on valmisteltu laajassa yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön, ulkoministeriön, sisäministeriön ja Maahanmuuttoviraston kanssa. Mukana on myös useita muita viranomaisia.

”Suomen tavoitteena on tehdä tasapainoista maahanmuuttopolitiikkaa, jossa työ- ja koulutusperustaisella maahanmuutolla on merkittävä osuus. Jatkamme toimia lupamenettelyjen nopeuttamiseksi ja sujuvoittamiseksi sekä maassa jo oleskelevien maahanmuuttajien työllistymisen lisäämiseksi”, sanoo sisäministeri Krista Mikkonen.

Pikakaistaan liittyvästä käytännön neuvonnasta osaajille ja yrityksille vastaavat Maahanmuuttovirasto ja ulkoministeriö sekä Suomen edustustot ulkomailla.

Lisätiedot

  • Iiris Niinikoski, Special Adviser to Minister of Employment, Ministry of Economic Affairs and Employment, tel. +358 295 047 372
  • Kimmo Kari, Senior Specialist, Ministry of Economic Affairs and Employment, tel. +358 295 047 269 (1–6.6. 2022)
  • Kristel Stenman-Huuskonen, Project Manager, Ministry of Economic Affairs and Employment, tel. +358 295 047 350
  • Minna-Kaisa Liukko, Senior Ministerial Adviser, Ministry for Foreign Affairs, tel. +358 295 351 053
  • Mikko Nenonen, Project Manager, Ministry for Foreign Affairs, tel. +358 295 351 483
  • Berit Kiuru, Chief Specialist, Ministry of the Interior, tel. +358 295 488 283
  • Tiina Kivinen, Special Adviser to Minister of the Interior, Ministry of the Interior, tel. +358 50 566 1922