Emoji-julkalendern presenterar finska känslor

Emoji-julkalendern presenterar finska känslor

Pressmeddelande 266/2015
1.12.2015

Finland publicerade världens första statliga emojier. Finland-emojierna beskriver finska känslor, dygder och laster. De ingår i ThisisFINLAND-sajtens julkalender som produceras av utrikesministeriet.

Finland-emojis
Finland-emojis

Alla Finland-emojier kan laddas ner i appbutikerna Google Play och App Store. Bilderna finns för alla sorters enheter i julkalendern på adressen xmas.finland.fi. Emojierna finns också i följande appar: iMoji, Jongla, Futurefly ja gotIT.

Alla emojier lanseras på en gång, men julkalendern erbjuder varje dag en kort beskrivning av emojins känsla och bakgrund. Du kan öppna emoji-julkalenderns luckor på adressen xmas.finland.fi och genom att följa ThisisFinland i sociala medier.

Sammalagt lanseras 29 Finland-emojier och i slutet av december utlovas ännu en specialemoji lagom till nyår.  För finländare torde de flesta emojierna öppna sig utan förklaring, men för en utländsk publik kan det vara svårare att begripa det finska själslandskapet. En av de emojier som kanske kräver en förklaring är ”Fast” (”Jumissa”) där ett barn i vinteroverall har fastnat med tungan i en metallstolpe.

”Man kan fråga sig om man i ett mångkulturellt samhälle kan hitta specifikt finska känslor. Vi insåg att det är omöjligt att undvika stereotyper och förenklingar, men med glimten i ögat kan vi nog behandla våra allmänt kända dygder och laster”, säger chefen för utrikesministeriets enhet för offentlig diplomati Petra Theman.

Några av känslorna uttrycks av någon internationellt känd finländsk person. En av dem är president Martti Ahtisaari som fått Nobels fredspris. Fredsmedlar-emojin forsätter president Ahtisaaris förtjänstfulla insats som fredsmedlare i chattar och webbdiskussioner.

”Vi tänkte ursprungligen att emojierna skulle vara en liten julklapp från Finland. Vi är mycket glada över det globala mottagandet och givetvis mycket nöjda över att många finländare tycker att ämnesvalen är träffande”, säger Petra Theman.

Finland-emojierna har ritats av Art Director Bruno Leo Ribeiro.  Emojierna finns i ThisisFINLAND-julkalendern som publiceras på 13 olika språk. Förutom de vanliga ThisisFinland-språken (engelska, spanska, kinesiska, ryska, tyska, franska, portugisiska) kommer kalendern också på japanska, arabiska, koreanska, hindi, polska och turkiska.

Sajten ThisisFINLAND produceras av utrikesministeriet och publiceras av Finland Promotion Board. Finland Promotion Board samlar olika organisationer som arbetar med Finlandsbilden och drar årligen upp riktlinjer för kommunikationen om Finlandsbilden.

För mera information: enhetschef Petra Theman, enheten för offentlig diplomati, tfn +358 295 351 558

Tässä palvelussa myös