Alueelliseen yhteistyöhön pohjoisessa keskittyvä korkean tason tapahtuma Helsingissä

Osana Suomen EU-puheenjohtajakauden ohjelmaa Suomi järjestää yhdessä Euroopan ulkosuhdehallinnon ja Euroopan komission kanssa alueelliseen yhteistyöhön pohjoisessa keskittyvän korkean tason A Clean and Global North -tapahtuman Helsingissä 29. marraskuuta. Tapahtumassa huomioidaan myös 20 vuotta täyttävä Pohjoisen ulottuvuuden politiikka, jonka avulla on saatu merkittäviä tuloksia esim. ympäristösektorilla Itämeren suojeluun liittyen.

Tapahtuman pääteemat ovat ilmastonmuutos ja saavutettavuus. Globaalisti katsottuna pohjoisen, arktisen ja Itämeren alueen merkitys kasvaa koko ajan. Tapahtumassa pyritään keskustelujen kautta vahvistamaan kansainvälistä, kestävän kehityksen mukaista yhteistyötä pohjoisilla alueilla, ja pohditaan sekä nykyisiä haasteita että tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Finlandia-talolla järjestettävän tapahtuman avaa pääministeri Antti Rinne ja tapahtumaa isännöi ulkoministeri Pekka Haavisto. Tapahtuma kokoaa yhteen eri maista ministeritason edustajia, korkean virkamiestason osallistujia, asiantuntijoita, yksityissektorin edustajia ja kansalaisyhteiskunnan- ja yliopistomaailman toimijoita.

Tapahtumassa puhuvat mm. Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana toimivan Islannin ulkoministeri Gudlaugur Thór Thórdarson, Venäjän luonnonvara- ja ympäristöministeri Dmitry Kobylkin sekä Ranskan arktinen ja antarktinen suurlähettiläs, YK:n ilmastosopimuksen 21. osapuolikokouksen puheenjohtajana toiminut Ségolène Royal.

”Kansainvälinen yhteistyö on ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta välttämätöntä. Meillä on useita hyviä välineitä rajat ylittävään yhteistyöhön pohjoisilla alueilla. Yksi näistä on 20 vuotta täyttävä Pohjoisen ulottuvuuden politiikka ja sen kumppanuudet. Kaikki alueellisen yhteistyön välineet tulee entistä tehokkaammin valjastaa vastaamaan nykypäivän uusiin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen. Liikkuvuuteen ja liikennemuotoihin sekä tietoliikenteeseen liittyvät ratkaisut ovat avainasemassa pohjoisia alueita kehitettäessä ja ne voivat samalla palvella ympäristötavoitteidemme saavuttamisessa”, toteaa ministeri Haavisto.

Tapahtuma on seurattavissa suorana verkkolähetyksenä pe 29.11. noin klo 9.30 alkaen osoitteessa https://suite.icareus.com/web/bright/player/embed/webcast?eventId=37352866&playerId=37352823(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tilaisuuden ohjelma (englanniksi).   

Lisätietoja: vastuuvirkamies Outi Isotalo, puh. +358 295 351 748, Venäjän yksikkö.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi