Afghanistans vice utrikesminister Hekmat Karzai besöker Finland

Afghanistans vice utrikesminister Hekmat Karzai besöker Finland

Pressmeddelande 85/2017
12.5.2017

Afghanistans vice utrikesminister Hekmat Karzai anländer till Finland den 15 maj. Under besöket ordnas politisk konsultation mellan Finland och Afghanistan. Vice utrikesminister Karzai träffar bland annat utrikesminister Timo Soini och representanter för andra ministerier. Han kommer också att träffa afghaner bosatta i Finland.

Situationen är mycket svår i Afghanistan. Talibanrörelsen styr över en tredjedel av landets yta och terrorgruppen IS attacker under den senaste tiden har varit förödande, särskilt i Kabul.

Stabiliseringen av Afghanistan är en av prioriteringarna både i Finlands utrikes- och säkerhetspolitik och i utvecklingspolitiken, och Finland har förbundit sig till att stödja landet långsiktigt. Målet är att Afghanistan i och med tilltagande utveckling gradvis ska stabiliseras så att landet inte åter störtas i kaos. Finland arbetar långsiktigt för sina målsättningar i Afghanistan genom utvecklingssamarbete, humanitärt bistånd, civil och militär krishantering samt regionalt samarbete.

Det internationella samfundet, inklusive Finland, har förbundit sig att stödja Afghanistan 2017–2020. Finlands biståndslöfte är cirka 110 miljoner euro under fyra år. Stödet kanaliseras främst genom Världsbanken och FN-organen till tre centrala sektorer: utveckling av rätt och säkerhet, basservice och den ekonomiska basen. Finland har också engagerat sig i Afghanistans säkerhetssektor.

Ytterligare information: Johanna Jokinen-Gavidia, ansvarig tjänsteman, enheten för södra Asien, tfn 050 599 3641

Utrikesministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn@formin.fi.