Läget i Afghanistan samt säkerhets- och försvarspolitiken centrala teman i EUs råd för allmänna ärenden


Vid EUs råd för allmänna ärenden måndagen den 19 november i Bryssel skall man koordinera EUs åtgärder efter terrorattackerna mot Förenta Staterna. Dessutom skall man behandla läget i Afghanistan. EU stöder FNs roll i strävandena att åstadkomma en politisk lösning i Afghanistan. Rådet diskuterar även behovet av humanitär hjälp till och återuppbyggnaden av Afghanistan. Vid mötet behandlas också verkställandet av FNs resolution 1373, som tar upp åtgärder mot finansiering av terrorism och frysning av terroristers ekonomiska medel. Dessutom behandlas EUs svar på USAs förteckning över och förslag till konkreta åtgärder i samarbete mot terrorism. En tredje punkt är programmet om bioterrorism som är under arbete i EU och som skall förbättra samarbetet mellan medlemsländerna med tanke på hotet från biologisk och kemisk terrorism.
För det fjärde behandlas EUs relationer till Afghanistans grannländer.

I samband med rådet för allmänna ärenden arrangeras nu för andra gången en resurskonferens för utvecklandet av EUs militära krishanteringsförmåga. På det inofficiella försvarsministermöte som hålls före utrikes- och försvarsministrarnas gemensamma möte ger EU-länderna ett tilläggsanbud på den i Helsingfors 1999 antagna målsättningen för militära truppresurser. Sålunda skulle Finlands bidrag till EUs truppool växa till ca 2 000 personer. Från truppoolen är det möjligt att genom särskilda beslut på nationell nivå lösgöra fredsbevarande personal för EUs krishanteringsuppgifter. Utrikes- och försvarsministrarna antar på sitt gemensamma möte en resolution om de tilläggsåtgärder som är nödvändiga för att unionens krishantering skall kunna fungera år 2003. På motsvarande sätt fastslås på utrikes- och inrikesministrarnas gemensamma möte medlemsländernas erbjudanden med tanke på den EUs målsättning för polisiära resurser.

Utvidgningen är en av rådets mest centrala teman. Kommissionen presenterar för rådet en pro memoria om strategin för utvidgningen samt framstegsrapporterna landvis. Med rapporterna vill man utvärdera vilka framsteg varje ansökarland gjort när det gällt att genom lagstiftning anta och verkställa anslutningskriterierna. Kommissionen konstaterar att alla ansökarländer under det senaste året gjort betydande framsteg. Å andra sidan yrkar den på tilläggsåtgärder för att säkra att den gemensamma lagstiftningen verkställs på vederbörligt sätt.

Rådet förbereder dessutom EUs framtidsarbete. På Europeiska Rådets kommande möte i Laeken 14-15 december har man för avsikt att anta en proklamation om förberedelserna för nästa regeringskonferens år 2004. På mötet behandlas bland annat arbetssätt och beslutsprocess för det konvent som förbereder dagordningen samt ansökarländernas ställning i konventet.

Bland de utrikespolitiska spörsmålen framträder Västbalkan och Mellan Östern samt situationen vid De stora sjöarna i Afrika. Rådet får sannolikt också en rapport om världshandelsorganisationen WTOs möte, där man beslöt starta en ny förhandlingsrunda om världshandeln.









EU