Adoptionsnämnden varnar: Självständiga adoptioner innebär risker

I adoptionslagen från år 2012 skärptes förutsättningarna för adoption i syfte att förebygga de risker som förknippas med självständig adoption, såsom barnhandel. Avsikten är också att säkerställa att barnet har ett faktiskt behov av internationell adoption.

Barnets bästa tryggas i första hand genom adoption via internationella adoptionstjänstorgan. Internationella adoptionstjänster ges av social- och hälsovårdsverket vid Helsingfors stad, Interpedia rf och Rädda barnen rf.

En i Finland bosatt person som vill adoptera ett barn från ett främmande land ska enligt adoptionslagen oberoende av sin nationalitet beviljas tillstånd av adoptionsnämnden samt få adoptionsrådgivning och internationell adoptionstjänst.

Självständig adoption av barn, förbi den lagstadgade processen, medför många osäkerhetsfaktorer och risker. Bland dessa kan nämnas bland annat:

  • adoptionen är inte giltig i Finland.
  • Helsingfors hovrätt fastställer inte adoptioner för vilka tillstånd borde ha sökts.
  • barnet får inte något resedokument eller inresetillstånd till Finland.
  • barnet får inte finskt medborgarskap.
  • barnets bakgrund har inte utretts och/eller är förknippat med missbruk.

Adoption utan adoptionstjänstorgan

Det kan förekomma undantagsfall där det inte är möjligt att använda ett adoptionstjänstorgan. Då kan adoptionstillstånd beviljas närmast i det fall att adoptivbarnet är en nära släkting till den sökande, och då det inte finns något finskt adoptionstjänstorgan i ursprungslandet.

Också i detta fall måste sökanden få adoptionsrådgivning i Finland innan tillstånd söks.

För att adoptionsnämnden ska överväga att bevilja adoptionstillstånd för adoption utan adoptionstjänstorgan måste nämnden få en tillräcklig utredning av barnets faktiska behov av internationell adoption (t.ex. ett släktingbarn som blivit föräldralöst).

Först måste man dock utreda om barnet kan bli kvar och bo i sitt födelseland till exempel hos sina andra nära släktingar.

Handlingar

När adoptionstillstånd söks för adoption utan adoptionstjänstorgan ska sökanden framställa de utredningar som adoptionsnämnden kräver. Dessa är bland annat:

  • nödvändiga handlingar om sökanden
  • handlingar om barnets biologiska föräldrar och/eller syskon
  • handlingar om adoptivbarnet
  • en utredning av barnets adoptionsbehov
  • andra utredningar och handlingar som krävs av adoptionsnämnden
  • vid behov kan en DNA-undersökning utföras för att fastställa nära släktband.

De erforderliga handlingarna krävs i adoptionstillståndsprocessen, för att söka uppehållstillstånd för barnet samt för att införa barnet i befolkningsregistret vid magistraten (om adoptionstillstånd har beviljats).

Alla utländska handlingar ska legitimeras och översättas till finska, svenska eller engelska. Vid behov kan sökanden vara tvungen att resa till ursprungslandet för att korrigera eventuella bristfälliga legitimeringar.

Sökanden svarar själv för att skaffa alla handlingar, för deras översättning och legitimering samt för kostnaderna i anslutning till dessa. Sökanden svarar också för kostnaderna för andra eventuella utredningar (t.ex. DNA-test).

Ytterligare information:

Adoptionsärenden/Adoptionsnämnden: överinspektör Jonna Salmela, tfn 0295 209 626 och  adoptionsnämndens ordförande Merja Vuori, tfn 0295 209 623
Pass- och visumärenden/Utrikesministeriet: lagstiftningssekreterare Karoliina Hyttinen, tfn 0295 350 000
Uppehållstillstånd/Migrationsverket: direktör för resultatområdet Arja Kallakivi, tfn 0295 430 431
Medborgarskapsärenden/Migrationsverket: e-post kany.virkaposti(at)migri.fi