30,75 miljoner euro till närområdesprojekt



Statsrådet befäste på fredagen dispositionsplanen för närområdesanslag för år 2002. Därvid reserverades inalles 30,75 milj. euro till närområdesanslag för olika utvecklingsprogram och projekt i Finlands närområden. Det totala ramarna för närområdessamarbetet år 2002 är 43,07 miljoner euro, av vilka 35,32 milj. euro finns hos utrikesministeriet och ca 7,75 milj. euro hos övriga ministerier.

Finlands närområdessamarbete koncentrerar sig på den nordliga dimensionenes områden, i synnerhet på Nordväst-Ryssland, Estland, Lettland och Litauen. Närområdessamarbetet utgör den nordliga dimensionens nationella instrument.

Genom närområdessamarbetet vill man att mildra Finland skadligt drabbande fenomen samt befrämja handel och näringsliv.

Samarbetetsprojekt i de ryska närområdena är stabilisering av demokratin, utvecklingen av rättsstaten, reformering av förvaltning och lagstiftning, stöd för ekonomiska reformer, minskning av miljö- och kärnskyddsrisker, befrämjande av säkerhet och utveckling av social- och hälsovårdssektorn.

I de baltiska länderna ligger tyngdpunkten på EU-medlemskapet, miljövården och den allmänna tryggheten.

Som en del av det bilaterala samarbetet understödes medborgarorganisationernas egen verksamhet i Finlands närområden. För medborgarorganisationernas samarbete anslogs inalles 0,93 milj.euro.

År 2002 kommer man i enlighet med beslutet från närområdesministrarnas utskott att satsa på bekämpning av smittsamma sjukdomar i Nordväst-Ryssland och Balticum. Under samma år kommer man också att förverkliga en omfatande evaluering av närområdessamarbetet inom energisektorn.

Närområdesanslagen fördelas år 2002 på följande sätt: Ryssland ca 12 milj. euro och de baltiska länderna 5 milj. euro. I övrigt kommer anslagen att samtidigt projiceras på flera närområden. När det gäller de baltiska länderna har tyngdpunkten skjutits till projekt i Lettland och Litauen.

Det kommer inte att ske stor förändring i ministeriernas finansieringsandelar jämfört med tidigare år. Miljöministeriets projekt kostar år 2002 9,2 miljoner euro: därtill har miljöministeriet egna anslag för ca 3,1 milj. euro. För kärnsäkerhetsprojekt anslogs 2,0 milj. euro.

År 2002 kommer man att rikta in närområdesfinansieringen också på gemensamma projekt (Joint Implementation) inom ramen för FNs klimatavtal. De gäller försöksskede.

Vid fördelningen av närområdesanslagen har man beaktat principerna och prioriteringarna för verksamhetsstrategin för Finlands närområdessamarbete, som antgos 2000.

Ytterligare information: enhetschef Markku Kauppinen, utrikesministeriet, tel. 1341 5625.























pohjoinen ulottuvuus