"Förändringen av diplomatin och utrikesministeriet" - statssekreterare Pertti Torstilas anförande vid ambassadörsmötet

Pressmeddelande 202/2011
22.8.2011

Statssekreterare Pertti Torstila fokuserade på förändringarna inom diplomatin och utrikesministeriets nya utmaningar i sitt anförande vid ambassadörsmötet 2011 den 22 augusti. En livlig diskussion om utrikesministeriernas roll och diplomatins medel pågår runtom i världen. Verksamhetsförutsättningarna för den traditionella diplomatin ifrågasätts i det förändrade informationsklimatet. Utrikesministeriet måste kunna anpassa sig till och påverka den omkringliggande världen med nya medel.

Torstila redogjorde för ambassadörerna om de särskilda ansvarsområden som statsminister Katainens regering gett utrikesministeriet. Utrikesförvaltningen har i regeringsprogrammet fått ett eget separat kapitel där det står följande: "En effektiv och fungerande utrikesförvaltning är ett viktigt redskap för Finland. Finlands beskickningar i utlandet bildar ett globalt täckande nätverk av verksamhetsställen, och regeringen vill säkerställa deras verksamhetsförutsättningar.”

Den globala ekonomiska krisen har blivit synlig i utrikespolitiken och på diplomatins fält. Regeringen riktar förväntningar mot utrikesministeriet i fråga om främjande av förutsättningarna för ekonomisk tillväxt i Finland.

Regeringen har beslutat lägga fram ett handlingsprogram om Finlands ekonomiska yttre förbindelser, och utrikesministeriet har utsetts till ansvarsministerium i arbetet. Regeringen anger att genomförandet av handlingsprogrammet är ambassadernas centrala uppgift.

Statssekreterare Torstila lyfte fram fyra teman som varumärken för ett framgångsrikt utrikesministerium för morgondagen.

– man måste vara snabb, flexibel och ha en bra förvandlingsförmåga
– man måste ha goda nätverk, vara social och öppen
– man måste lyfta ekonomisk diplomati och främjande av Finlands ekonomiska intressen till den centrala uppgiften för ambassaderna.
– man måste förstå krisberedskapens och allmänhetstjänsternas stora betydelse


Den stora mångfalden av händelser och deras tempo kräver förutseende och att man ständigt är förberedd på överraskningar.

Utrikesministeriets verktygslåda kompletteras nu av sociala medier, där olika fenomen framskrider med förvånansvärd hastighet. Den allmänna opinionen och intressegrupper som inte bryr sig om gränser har genom sociala medier en märkbar inverkan på internationella förbindelser.

Betydelsen av krisberedskap och allmänhetstjänster ökar. Förfrågan av nödtjänster ökar när upp till flera miljoner finländare reser, bor eller arbetar utomlands. De genomlevda kriserna, olyckorna, tsunamierna, askmolnen och jordbävningarna berättar om att de som hamnat i nöd och deras närmaste snabbt vill ha hjälp av utrikesministeriet och beskickningarna. Utrikesministeriet önskar att konsulära tjänster får mer uppmärksamhet än för närvarande också vid Europeiska unionens utrikestjänst. EU-medborgare förväntar sig en synlig och effektiv tjänst och verksamhet av unionens beskickningar i krissituationer.

Stora olyckor utomlands som berör finländare hör till utrikesministeriets behörighet. Mängden konsulära uppdrag vid utrikesministeriet har fördubblats på fem år. Antalet var 22 671 år 2004 och 41 662 år 2009. De hundratals finländare som befann sig på verkningsområdet för naturkatastrofen i Japan i mars nåddes snabbt genom ambassadens kommunikationsmedel och Facebook. Närmare 40 ambassader har redan en egen Facebook-sida. Vid tidpunkten för vulkanutbrottet på Island våren 2010 utnyttjade beskickningarna aktivt sociala medier i sin information till allmänheten. Sociala medier hade en viktig roll i ambassadens verksamhet också i samband med oroligheterna i Bangkok 2010. Samma situation erfors under de regionala kriserna i Nordafrika i år. Feedbacken från allmänheten gällande utrikesministeriets verksamhet i sociala medier har varit berömmande.

Utrikesministeriet vill få de finländska aktörer som verkar utomlands att bättre dra åt samma håll. I det rådande ekonomiska läget har Finland inte råd att med statliga medel upprätthålla överlappande, separata verksamhetsställen runtom i världen. Med utgångspunkt i ambassaderna måste man skapa "Finlandshus", där olika utlandsfunktioner samlas till starka och mångsidiga Finlandscenter. Tack vare sitt nätverk av beskickningar och sitt know-howkapital har utrikesministeriet den ledande rollen här. Det nya regeringsprogrammet styr personresurser från andra ministerier i frågor som gäller dem till Finlands ambassader och centraliserar Finlands internationella uppgifter till beskickningarna utifrån ett Finlandshuskoncept.

Statssekreterare Torstila framförde som sin bedömning att trots att världen förändras håller den internationella diplomatin med sina traditionella medel inte på att försvinna. I förbindelserna mellan stater har traditioner en stor betydelse. Informationssamhället ändrar inte det faktum att Finland ännu länge kommer att behöva yrkeskunniga inom diplomatin och sina egna ambassader. Statssekreteraren citerade Storbritanniens utrikesminister William Hagues färska tal: "Våra ambassader är den väsentliga grunden för vårt lands inflytande och ekonomiska tillväxt i världen. Vi skulle inte klara oss en endaste dag utan dem."